Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žijeme ve společné domácnosti s přítelem 2006-2016 let, máme spolu dvě děti ve věku 2 a 4,5 roku. Žijeme v rodinném domě v osobním vlastnictví, který kupoval přítel. Na dům není vázána žádná hypotéka ani půjčka. Nyní jsem zjistila, že přítel udržuje 09/2015-08/2016 vztah s jinou ženou.

V případě, že se rozhodne v našem vztahu nepokračovat, předpokládám, že pokud nejsem jeho manželka, nemám právo na žádný majetek z tohoto domu, pouze na to, co jsem sama koupila. Ale je nějaká možnost, že se v tomto případě bere ohled na naše děti? Pokud z jeho strany nebude nijaký vstřícný finanční krok, ocitnu se s dětmi doslova na ulici. Veškeré mé úspory a rodičovské příspěvky jsem používala na děti (šacení, umělé mléko a pleny), v podstatě všechno na ně, kromě pár hraček, jsem financovala já. Také v podstatě veškeré oblečení, kosmetiku atd. jsem příteli kupovala já. Jídlo platíme nyní ze 3/4 on, 1/4 já. On platí bydlení - vodu, elektřinu atd. V domě jsem já financovala pouze některé vybavení, dekorační předměty atd. Já jsem stále na mateřské dovolené, přítel je úspěšný podnikatel. Mám nějaké právo žádat ho o nějaké zajištění bydlení pro naše děti a mě, jelikož by byly v mé péči? Pokud ano, jaká je percentuelní úspěšnost v této věci? Pokud by se rozhodl v našem vztahu pokračovat (odpustila jsem mu a stojím o udržení rodiny), jak bych mohla právnicky ošetřit svoji situaci pro případ budoucnosti, pokud bychom i nadále žili ve vztahu bez sňatku? - abych za pár let nemusela řešit stejný problém. Chtěla bych se zeptat, zda jde nějak právně ošetřit, aby naše děti byli jediní dědicové a lze to vyřešit již teď za života? Může se tato skutečnost později měnit? Jako v případě, že by měl můj přítel se svou milenkou dítě a tedy dalšího dědice. Klára

ODPOVĚĎ:
Závěť je jednostranné právní jednání – je pouze na pořizovateli závěti, jestli sepíše o svém majetku závěť a určí dědice nebo jestli ponechá dědění na zákonné posloupnosti. Závěť se sepisuje za života, ale účinná je vždy až po smrti pořizovatele závěti. Určit, že Vaše děti budou navždy jediní dědicové po Vašem příteli, není tak úplně jednoduché. Pokud by Váš přítel měl ještě další děti, pak jsou tyto děti ze zákona nepominutelnými dědici a mají nárok na svůj povinný díl z jeho pozůstalosti. Pokud tedy své další děti v závěti neuvede (opomene je), tak mají tyto děti právo žádat povinný díl (zletilé děti mají nárok na 1/4 zákonného dědického podílu a nezletilé děti na 3/4). Nemusela by se tak po jeho smrti respektovat jeho vůle uvedená v závěti a jeho další děti by mohly z jeho pozůstalosti obdržet určitou část. Jestli Váš přítel závěť nesepíše, dědily by po něm všechny jeho děti rovným dílem. Pokud chcete majetkové záležitosti řešit ještě za života, je nejvhodnějším řešením darování.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.