Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bratr zemřel dne 30.03.2015. Oženil se 11/2014. Má manželka nárok na dědictví? Nežila s ním ve společné domácnosti (nevzala si bratrovo příjmení). Je napadnutelné, že manipulovala s majetkem, před rozhodnutím notáře (odvezla z bratrova bytu a chaty cenné hudební nástoje, elektroniku, auto) aniž by informovala příslušného notáře a ani tento majetek nenahlásila k dědickému řízení.

Pronajímá byt po bratrovi k vlastnímu obohacení (na černo)? Notářský (soudní) proces není ještě uzavřen, z důvodu složitosti případu, a komunikace se zahraničními úřady (v Německu). Děkuji Adéla

ODPOVĚĎ:
Manželka Vašeho zemřelého bratra má samozřejmě na dědictví nárok, jako manželka (nezáleží ani např. na délce manželství) spadá do první třídy dědiců. Pokud není dohodnuto jinak, pozůstalost spravují všichni dědicové, avšak vykonávají pouze tzv. prostou správu. Pokud však jakkoliv manipuluje s pozůstalostí s cílem svého vlastního majetkového prospěchu, pak limity prosté správy překračuje. Pro takové jednání by musela mít souhlas ostatních dědiců, popř. soudu. Doporučuji Vám co nejrychleji uvědomit o tomto jejím jednání soud a zabránit této neoprávněné manipulaci s pozůstalostí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.