Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Já a mí tři příbuzní jsme zdědili po své zemřelé, bezdětné tetě, vdově pozemek v Praze Řepích. Jedná se o chodník, před jejím bývalým domkem. Pozemek má 61 m2. U dědického řízení v Praze Dejvicích, jehož jsme se všichni zúčastnili, bylo řečeno, že pozemek nelze proplatit a že se máme domluvit o údržbě chodníku.

Chtěli bychom tedy vědět, zda by pozemek nemělo odkoupit město, tedy Praha 6, na jejímž katastru se pozemek nachází. Jedná se o pozemek ve výše uvedeném katastru č. 1378/20 Praha Řepy. Děkuji, Jana.

ODPOVĚĎ:
V rámci dědického řízení skutečně není možné, aby pozemek nabyl někdo jiný než dědic zůstavitele. Dědicové tedy musí pozemek nabýt buď do podílů nebo se mohou dohodnout, že tento pozemek nabude pouze jeden z nich. Po skončení dědického řízení je pouze na dědici (nabyvateli pozemku), co bude chtít s tímto pozemkem udělat a jak s ním naloží. Může jej darovat, může se jej pokusit prodat, atd.
Město nemá povinnost od Vás pozemek odkoupit. Nabídku městu však učinit můžete. Také můžete zkusit pozemek prodat či darovat novému vlastníkovi bývalého domku Vaší tety (vlastníka zjistíte z katastru nemovitostí).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.