Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Výše odměny notáři za dědické řízení: událost z května 2016. Půjčila jsem v červenci 2013 mamince peníze (vložila je na nově založený účet na její jméno). Důvod půjčky: Kdyby se se mnou něco stalo, ať je zajištěna péče o ni, jsem její jediná dcera. Máme spolu s mamkou smlouvu o té půjčce - sepsanou běžnou mluvou, bez právníka nebo ověřování podpisů.

Mám i dispoziční právo k účtu, kde jsou peníze uložené - s ověřeným podpisem maminky i mým. Paní notářka zahrnula tuto půjčku do dědictví, coby maminčin majetek a já mám tak vlastně ze svých peněz platit poplatek. (Stát mi tím říká: nezajišťujte své rodiče na stáří - budete za to platit.) Je to tak v pořádku? Děkuji, Lenka

ODPOVĚĎ:
Paní notářka postupovala správně v souladu s platnými zákony a judikaturou. Notář v dědickém řízení projednává veškerý majetek evidovaný na jméno zůstavitele, tedy i bankovní účet na jméno Vaší maminky (nezávisle na tom, čí peníze jsou na účtu uloženy). Banka je na žádost notáře povinna sdělit veškeré bankovní produkty, které u ní zůstavitel měl zřízeny, včetně vyčíslení přesných zůstatků, a to ke dni úmrtí zůstavitele. Notář v dědickém řízení projedná práva spojená s účtem vedeným na jméno zůstavitele a ocení je zůstatkem ke dni úmrtí. Dle judikatury nejvyšších soudů je bezpředmětné, čí peníze jsou na účtu uložené - notář operuje se zůstatkem ke dni úmrtí. Pokud notář v průběhu řízení zjistí, že peníze uložené na účtu zůstavitele nejsou zůstavitele (nebo jejich část), pak může do pasiv dědictví zařadit nárok třetí osoby na výplatu příslušné částky z účtu zůstavitele - zůstatek na účtu zůstavitele se však o tuto částku neponižuje (vychází se vždy tedy ze zůstatku ke dni úmrtí). Pokud by bylo dědiců více a pokud by notář zařadil tento nárok do pasiv dědictví, mohla byste po ostatních dědicích požadovat úhradu této částky v tom poměru, v jakém všichni dědicové nabývají dědictví.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.