Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Matka zemřela v 6/2011. Po své matce, mé babičce, zdědila spolu se svou sestrou nemovitost na Slovensku. Jedná se o část domu (řadový dům) s pozemkem, zahrádkou a pozemek se stodolou. Moje matka i její sestra jsou mrtvé a dědictví po nich na Slovensku není vyřízeno. Daň z nemovitostí je placena. Jejich část domu je v dezolátním stavu po opravách sousedních bytů.

Je možné se vzdát dědictví? Náklady na opravy nebo demolici by byly asi obrovské. Děkuji, Zdena.

ODPOVĚĎ:
Vzdát se dědictví na Slovensku není možné - takový institut slovenské právo nezná (české právo institut vzdání se dědictví zná až od roku 2014). Na Slovensku můžete dědictví jedině odmítnout.
Jesliže však již problěhlo dědické řízení v ČR po Vaší matce a Vy jste po ní dědictví v ČR neodmítla, pak si pravděpodobně slovenský notář vyžádá rozhodnutí českého soudu, z kterého bude patrno, že jste dědictví přijala. Dle zákona jak v ČR, tak v SR, dědictví nemůže odmítnout ten, kdo svým počínáním již dal najevo, že chce dědictví přijmout. Z přijetí dědictví v ČR lze tedy usuzovat, že přijímáte dědictví rovněž v SR, protože se jedná o dědictví po jedné a té samé osobě. Pokud jste však dědictví po matce i v ČR odmítla anebo pokud v ČR dědické řízení vůbec neproběhlo, pak jej můžete na Slovensku odmítnout.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.