Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rodiče mají za společného života společně naspořené finančními prostředky. Mimo to má manželka zděděnou částku po rodičích a manžel finanční dar od bratra. Chtějí vše v závěti odkázat synovi. Společná - jedna závěť oběma podepsaná prý možná není. Je tedy možné, aby každý rodič sepsal vlastnoručně svoji závěť?

a) manželka ve své závěti uvede, že odkazuje svou polovinu financí ze společného jmění manželů a zděděnou částku po rodičích
b) manžel ve ve své závěti uvede, že odkazuje svou polovinu financí ze společného jmění manželů a finanční dar od svého bratra.
Lze taky po sepsání dohody mezi manžely o rozdělení společného finančního jmění uvést do závěti, např. že manžel odkazuje ze společného jmění manželů synovi ze své poloviny společného jmění manželů 70% financí a osamělé sestře 30% financí ze své poloviny společného jmění manželů? Rodiče nemají další potomky. Děkuji. S pozdravem Milan

ODPOVĚĎ:
Společná závěť skutečně není možná, ale sepíše-li každý rodič svou závěť ve znění, které uvádíte, je takový postup možný a obě závěti budou platné. Doporučuji však po smrti jednoho z manželů pozůstalému manželovi, aby sepsal novou závěť a místo své poloviny společného jmění poté uvedl, komu odkazuje veškerý svůj majetek.
Odkázání finančních prostředků osamělé sestře je možné. Zletilému potomku se ze zákona musí z pozůstalosti dostat alespoň tolik, kolik činí 1/4 zákonného dědického podílu. Ve Vašem případě je zákonný dědický podíl 1/2 (dědí vždy manžel a syn) a tedy 1/4 z 1/2 je 1/8. Pouze v případě, že by syn závětí obdržel méně než 1/8 hodnoty pozůstalosti, mohl by takovou závěť napadnout jako tzv. nepominutelný dědic a mohl by žádat dorovnání svého povinného dílu. Ve Vašem případě by však syn dostal více než 1/8, takže by dorovnání povinného dílu nemohl žádat. Navíc každý nepominutelný dědic má právo se v řízení o pozůstalosti rozhodnout, že dorovnání povinného dílu požadovat nebude a že mu stačí to, co mu zůstavitel závětí odkázal.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.