Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Pravidelně si měsíčně ukládám finanční prostředky na mé penzijní připojištění, manžel je vážně nemocen. V případě jeho smrti, budou finanční prostředky z mého penzijního připojištění započítány do dědictví po něm? Děkuji za odpověď. Daniela

ODPOVĚĎ:
Ano, v dědickém řízení notář vždy zjišťuje veškerý majetek, který měli manželé ve společném jmění manželů. Společné jmění notář v rámci dědického řízení vypořádá, a to zpravidla půl na půl (pokud se dědicové nedohodnou jinak). Předmětem dědického řízení je tedy poté polovina veškerého majetku ze společného jmění manželů a dále majetek, který měl zesnulý ve svém výlučném majetku.
Výlučný majetek nabývá manžel za trvání manželství pouze na základě zákonem stanovených výjimek, jako je např. dědění či darování. V ostatních případech spadá veškerý majetek nabytý za trvání manželství do společného jmění manželů (dále jen SJM). Do SJM tak náleží i mzda, důchod, apod. , včetně tedy stavebního spoření, penzijního připojištění, atd.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.