Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pro dědické řízení po zesnulém otci (2013) mi byl přidělen notář. Mám stále s bratry pochybnosti, že někde musí ležet nějaké otcovy úspory. Byla povinnost notáře prověřit peněžní ústavy, zda u nich neleží úspory otce? Je jeho povinností zmínit toto ve spisu? Mám právo do spisu zpětně nahlédnout a je to bezplatné?

A je povinnost notáře mi to zpětně umožnit? Prosím Vás případně o radu, jak bych měla při zjištování tohoto postupovat. Děkuji, Irena

ODPOVĚĎ:
Účastníci řízení (dědicové) mají povinnost označit důkazy, které má notář provést, aby byl zjištěn veškerý majetek zůstavitele. Notář nemá povinnost sám od sebe činit dotazy na instituce, které dědicové neoznačili. Notář vede dědický spis tak, aby v něm byly zaznamenány veškeré úkony, které se spisem provedl. Pokud činil nějaké dotazy na instituce (např. banky, atd.), pak tyto dotazy jsou ve spise obsaženy.
Do dědického spisu má právo nahlížet pouze účastník dědického řízení (dědic). Pravomocně skončený dědický spis se však již u notáře nenachází – notář má po skončení řízení povinnost dědický spis vrátit Okresnímu soudu, který ho pověřil a tento soud dědický spis uloží do spisovny a po několika letech do archivu. Do spisu tedy můžete nahlédnout u příslušného okresního soudu – je však lepší si na soud nejprve zavolat nebo napsat a domluvit se, kdy do spisu můžete přijít nahlédnout. Právo nahlížet do spisu je bezplatné. Okresní soud je povinen umožnit účastníku na jeho žádost do spisu nahlédnout a činit si znět výpisy či opisy.
Pokud ze spisu zjistíte, že jste jako účastníci řízení neuvedli žádnou banku či jinou instituci a tudíž notář dotaz na žádnou takovou instituci neudělal, můžete na příslušném okresním soudě podat návrh na zahájení řízení o dodatečně objeveném majetku, kde označíte banky či jiné instituce, na které chcete, aby notář udělal dotaz. Pokud dojde k takovému zahájení řízení a notář provede šetření u bank, které označíte a nebude-li takto zjištěn žádný další majetek zůstavitele, notář řízení o dodatečně objeveném majetku zastaví. Objeví-li se však u kterékoli banky jakýkoli produkt, notář tyto produkty projedná a rozhodne na základě dohody dědiců, kdo z dědiců nově objevený majetek zdědí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.