Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak se dědí po nesvéprávné, tělesně i mentálně postižené osobě? Až do své smrti (06/2016) žila ve společné domácnosti se svým bratrem a jeho ženou, kteří se o ni starali, on byl jejím opatrovníkem. Jejich další 2 sourozenci již nežijí a jejich děti nyní projevily zájem o její peníze, které, stejně jako oni, v roce 2013 zdědila po svém vzdáleném příbuzném.

Se svým postižením prý nemohla svou částku náležitě využít. Opatrovník její i svůj díl dědictví postupně vložil do oprav domku, ve kterém žili a k úpravě rodinného pomníku. Účetnictví si nevedl, a protože peníze nikde na její jméno vedeny nebyly, nežádal ani o soudní uvolňování. Jak prokázat, že peníze využil i pro ni a z jaké části bude muset případně vyplatit své neteře a synovce, kteří se o ni nikdy předtím nezajímali? Děkuji, Naděžda

ODPOVĚĎ:
Po nesvéprávné a postižené osobě se dědí úplně stejně jako po jakékoli jiné osobě (nesvéprávnost ani postižení u zůstavitele nehrají žádnou roli). Nastane tedy dědění podle zákonné dědické posloupnosti, a to podle § 1637 občanského zákoníku (dále jen o. z.), kdy ve třetí třídě dědiců dědí spolužijící osoby (bratr s jeho ženou) a dále sourozenci a nežijí-li tak jejich děti – bratr a jeho žena budou dědit každý 1/4 pozůstalosti a děti sourozenců (neteře a synovci) budou dědit vždy jen podíl svého zesnulého předka, tedy si mezi sebou rozdělí zbývající 2/4 (děti jednoho sourozence si rozdělí 1/4, tedy budou-li např. 3, tak budou mít každý 1/12 a děti dalšího sourozence, např. 2 děti, si rozdělí zbylou 1/4, takže dostanou každý 1/8).
Podle § 1693 odst. 3 o. z. má dědic právo požadovat po ostatních dědicích vypořádání, pokud se staral o zůstavitele delší dobu nebo přispěl značnou měrou k udržení či zvětšení zůstavitelova majetku prací, peněžitou podporou nebo podobným způsobem, aniž byl za to odměňován. Vypořádání se poskytne ve výši přiměřené trvání a rozsahu toho, co plnil, a hodnotě pozůstalosti; o tuto výši se zvětší jeho dědický podíl.
Tím, že bratr s manželkou vkládali peníze do domu, kde společně se zůstavitelkou žili, je zřejmé, že tyto peníze byly využity jak pro ně, tak pro zůstavitelku. Nebude-li to notáři či ostatním dědicům stačit, měl by Vás notář vyzvat k doplnění těchto informací a sdělit Vám, čím toto prokázat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.