Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj nezletilý syn (3roky) je jediným dědicem pozůstalosti jeho babičky a dědečka (dědictví běží současně, jelikož úmrtí bylo ve stejném období). Dědictví bude nejdříve od babičky, kde získá 1/2, poté po dědovi, kde již získá vše. V podstatě dostane vše, dědictví je v jeho prospěch, bude jen úhrada pohřbů.

Potřebovala bych poradit zda musí toto dědictví schválit opatrovnický soud. Mám dva rozdílné názory podle toho, který koncipient se věnuje tomuto řízení:
A) je nutné schválit opatrovnickým soudem
B) v případě, že když se dědí dle zákona a ne dohodou není potřeba podávat k soudu.
Můžete mi poradit? A k jednání mám přinést částku 25.000 Kč v hotovosti jako zálohu, má na toto notář právo? Zastupuji nezletilého a jsem samoživitelka na RD a tolik peněz nemám a z účtu nezletilého mi v bance bez soudu nebo notářky nikdo nic nedá předem. Děkuji. Děkuji, Emilie.

ODPOVĚĎ:
Koncipienti Vám správně říkají rozdílné názory, protože v každém řízení se bude postupovat jinak.
V řízení po babičce, která zemřela dříve, se musí vypořádat společné jmění manželů a navíc dědicem zde je jak nezletilý vnuk, tak manžel Vaší babičky, který je v řízení zastoupen svým jediným právním nástupcem, a to svým nezletilým vnukem. V tomto řízení bude vnuk uzavírat dohodu o rozdělení společného jmění manželů a dohodu o rozdělení pozůstalosti mezi svým dědečkem a sám sebou a tuto dohodu bude muset schválit opatrovnický soud.
V řízení po dědečkovi je vnuk pak jediným dědicem a zde mu bude potvrzeno, že jako jediný dědic nabývá celé dědictví. Zde není potřeba jednání schvalovat opatrovnickým soudem.
Částka ve výši 25.000 Kč je uvedena jako záloha na odměnu notáře, ale zpravidla to bývá celá částka včetně DPH za provedené dědické řízení. Notář zálohu žádat může. Většina notářů pak zpravidla umožňuje splátkový kalendář.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.