Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Maminka vlastní pozemek A. Tatínek a maminka společně vlastní pozemek B. Oba tyto pozemky chtějí rovným dílem v závětích věnovat svým dvěma dětem. Každý sepisuje závěť za sebe. Přemýšlela jsem také o tom, že po smrti jednoho z rodičů, ten druhý dědí patřičnou část majetku po něm, to v případě sepsání závěti neplatí?

Stačí tedy, když maminka do závěti napíše, že pozemek A a svou část pozemku B odkazuje rovným dílem synovi a dceři a tatínek napíše, že svou část pozemku B rovným dílem odkazuje synovi a dceři? Děkuji Vendula

ODPOVĚĎ:
Stačí, když Vaši rodiče sepíší každý svou závěť přesně ve znění, které uvádíte. Pokud by rodiče závěť nesepsali, tak podle zákona by dědili manžel a děti rovným dílem. Sepíší-li rodiče závěť a jeden druhého zde neuvedou jako dědice, tak budou dědit pouze děti. Manžel totiž není tzv. nepominutelný dědic, který by mohl znění závěti napadnout a požadovat určitý podíl z pozůstalosti (nepominutelnými dědici jsou pouze děti). Neuvedení manžela v závěti tedy znamená to, že nedědí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.