Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Matka podepsala a na poště podpisem ověřila plnou moc pro své bratry k zastoupení v řízení k pozůstalosti. Přesvědčili jí, že vše vyřídí za ni, že ušetří za kolek a notáře. Dům z pozůstalosti prodali za 1.500.000 Kč, neoznámili jí to, nechtějí se nijak vyrovnat. Je možné plnou moc prohlásit za neplatnou nebo právní úkon - tj. prodej zděděné nemovitosti, kterou bratři rozprodali bez souhlasu a vědomí dědičky?

- babička zemřela 26. 10. 2015
- matka podepsala plnou moc 8. 2. 2016 (v příloze)
- řízení o pozůstalosti proběhlo 29. 2. 2016
- prodej nemovitosti byl uskutečněn 27. 4. 2017
Děkuji, Helena.

ODPOVĚĎ:
Plná moc, kterou jste ke svému dotazu připojila je dána pouze k zastupování v dědictví. Ukončením dědictví zmocnění zaniklo. Plná moc k převodu vlastnictví nemovitosti musí být písemná s úředně ověřenými podpisy (v tomto směru náležitosti splňuje), co je však podstatné, v plné moci musí být výslovně a jasně vymezen rozsah oprávnění zmocněnce, tedy zcizení či zatížení nemovité věci. Pokud na základě Vámi přiložené plné moci došlo k převodu vlastnictví nemovité věci, zmocněnec tak beze sporu překročil rámec svého zmocnění. Uvedenou vadu by měl zaznamenat i příslušný katastrální úřad a vlastnické právo kupujícího neumožnit zapsat. Pokud správní řízení týkající se zápisu do katastru nemovitostí stále probíhá, neprodleně na tuto skutečnost příslušný katastrální úřad upozorněte. Pokud bylo vlastnické právo již zapsáno, doporučuji podat u místně a věcně příslušného soudu (věcná příslušnost – okresní soud, místní příslušnost je dána dle polohy nemovitosti) žalobu na určení vlastnictví nemovité věci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.