Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

8/2015 soused rozbil náš plot s podezdívkou traktorem a uplatnil jeho pojištění odpovědnosti - povinné ručení. 8/2015 kontrola jeho pojišťovnou - bylo jim námi sděleno, že si ze zdravotních důvodů nejsme schopni plot sami opravit a požadujeme opravu odpovědným.

9/2015 jeho pojišťovna chtěla vyplatit 622 Kč - nesouhlasili jsme, protože požadujeme opravu celé poškozené věci (vrácení do původního stavu) nebo vyšší vyplacenou částku, jelikož jimi nabízená částka zdaleka nepokryje opravu, ani kdybychom si nechali plot opravit firmou. Jeho pojišťovna chtěla nově vyplatit 1.895 Kč - nevyzvedli jsme, protože požadujeme opravu celé poškozené věci nebo vyšší vyplacenou částku, jelikož opět jimi nabízená částka zdaleka nepokryje opravu.
05/2017 odpovědný zemřel a z jeho rodiny žije jeho manželka a dvě dcery. Můžeme i po smrti odpovědného požadovat vyplacení pojistné částky po jeho rodině? Pokud ano, můžeme tak požadovat vyplacení pojistné částky za celé křídlo poškozeného plotu (asi 30 m pletiva + podezdívka), i když by podle firmy vyšel materiál a práce na 11.351 Kč? Jak jinak máme v tomto případě postupovat? Je jiná cesta než soudní?

ODPOVĚĎ:
V daném případě byste měli postupovat tak,  že přihlásíte pohledávku do dědického řízení. Výše této pohledávky by měla být prokázána nějakým odborným posouzením nebo nejlépe znaleckým posudkem. Tedy znalec by měl ocenit výši částky, za kterou celý zničený plot opravíte. Pokud dědicové pohledávku v dědickém řízení dobrovolně neuznají, nezbude Vám žádná jiná cesta, než soudní, tj. domáhat se určení, že dědicové jsou povinni Vám škodu v určité výši nahradit. Tuto škodu je ale třeba znalecky ocenit. Pro Vás to tedy znamená, že první krok by měl spočívat v zadání znaleckého posudku k ocenění opravy plotu a přihlášení této pohledávky do dědického řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.