Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1999 mi oba rodiče darovali dům s pozemky s věcným břemenem (výhradní užívání ložnice, společné užívání sociálky, chodeb, kuchyně a pozemků). Na konci 2016 otec zemřel. Dědické řízení bylo zastaveno pro majetek nepatrné hodnoty. Tento majetek obsahuje různé pracovní nástroje již používané pily, sekačka, míchačka, nářadí atd.

Před započetím dědického řízení jsme se ústně dohodli (sourozenci + matka), že se nebude nic prodávat a nářadí zůstane na údržbu domu a pozemků. Nyní matka začala nářadí bez našeho vědomí prodávat a zamykat do prostor domu, kde my nemáme přístup (místnosti nejsou v jejím výhradním užívání). Nechce je vydat, protože tvrdí, že jsou její. Co lze v takovém případě dělat? Lze nějak zabránit prodeji? Děkuji, Radana.

ODPOVĚĎ:
V případě zastavení řízení se neprovádí soupis pozůstalosti. Zpravidla se v usnesení píše, že vypravitel pohřbu nabývá pouze věci osobní potřeby a pokud jde o vybavení rodinné domácnosti, to ze zákona přechází na pozůstalého manžela a není tak předmětem řízení o pozůstalosti. Vzhledem k tomu, že jste u notáře neuvedli tyto pracovní nástroje, nemohl je notář projednat a určit, kdo se stal jejich dědicem.
Můžete buď zahájit řízení o dodatečně objeveném majetku zůstavitele a tyto věci doprojednat. Otázkou je, jestli matka u řízení nepopře, že se jednalo o věci zůstavitele, případně o věci ze společného jmění manželů. Pak by došlo ke sporu a museli byste se buď shodnout, komu věci náleží, nebo podat žalobu na určení vlastnického práva k těmto věcem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.