Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám účet u ING banky a na účtu jsou kromě mých peněz uloženy peníze mého syna, který žije a pracuje v zahraničí a má je u mne uložené, pro případ, kdy pobývá v ČR a potřeboval by je. Je mi 65 let a zamýšlím se nad tím, zda by nebylo vhodné sepsat závěť, ale nevím, jak ošetřit tuto situaci s jeho penězi.

Pokud bych sepsala závěť na tuto částku, musel by pak platit dědickou daň ze svých financí. Dá se tato situace v závěti nějak ošetřit, např. nějakým prohlášením, můžete mi prosím poradit, co v takovém případě by bylo nejlepší udělat? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Stanislava.

ODPOVĚĎ:
Majitelem bankovního účtu jste Vy a v případě Vašeho úmrtí by se tak celá částka nacházející se na Vašem bankovním účtu zahrnula do dědictví. Daná problematika je nejlépe řešitelná sepsáním dohody, ve které specifikujete výši částky, bankovní účet a prohlášení, že tyto finanční prostředky zůstávají nadále majetkem Vašeho syna. Je třeba přesně specifikovat částku a bankovní účet. Váš syn by uvedenou dohodu předložil v dědickém řízení a ta by se stala pasivem v dědictví, snížila by se tak je výše hodnoty dědictví.

V současnosti se již dědická daň nehradí. Výše dědictví však ovlivňuje výpočet odměny notáře v postavení soudního komisaře. O uvedené pasivum (uložené finanční prostředky v majetku Vašeho syna) by se hodnota dědictví snížila a snížila by se tak tedy i odměna notáře.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Úschova peněz na účtě jiné osoby a smrt, úmrtí této osoby - průběh dědění bankovního účtu a vyloučení peněz v úschově z dědictví, dědického řízení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.