Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zemřela mi maminka a se sestrou jsem zdědila na půl po ní dům. Při dědickém řízení jsme se nedomluvily, tak dědické řízení se uzavřelo tak, že každá měla na sebe napsanou polovinu domu. Po roce neshod jsme se nakonec domluvily na tom, že od ní odkoupím její polovinu domu. Výkup podílu se musel řešit částečně i formou půjčky, kterou má na sebe napsanou manžel (kvůli tomu, aby nám ji schválili).

Část peněz (polovinu) jsem zaplatila ze svého účtu, kde jsem měla našetřené peníze a mimo jiné i peníze, které jsem ještě měla z dědictví po otci a na druhou půlku se brala už zmiňovaná půjčka. S manželem jsem se domluvila, že půjčku budu splácet jen já i veškeré náklady na dům. V katastru nemovitostí ČR jsem zapsaná jako majitel pouze já. A teď na co bych se chtěla zeptat. Jak by se tento dům posuzoval v případě rozvodu? Je mi jasné, že polovinu domu jsem zdědila a na tu nárok nemá, ale jak se bude přihlížet k té druhé polovině, která se od sestry vykupovala? Přemýšlela jsem, že bychom mezi sebou uzavřeli smlouvu, kde se manžel zříká veškerých nároků na dům (sice říká, že si nárok dělat nebude, ale chci mít jistotu, kdyby náhodou k něčemu došlo) bude stačit takto sepsaná smlouva? A stačí ji napsat a jen nechat ověřit podpisy, nebo to musí vyhotovit právník, aby to mělo nějakou váhu? Nebo není třeba uzavírat žádnou smlouvu, protože na dům manžel nemá vůbec nárok? Jak postupovat, abych měla jistotu, že kdyby došlo k rozvodu, abych ho nemusela z domu vyplácet. Dala jsem do domu veškeré své životní úspory. Děkuji a pěkný den.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jste druhou polovinu vyplatili částečně půjčkou a je koupena od sestry v průběhu manželství, pak je tato polovina domu součástí společného jmění manželů, i když je psaná pouze na Vás. Vše, co je koupeno za manželství, patří do společného jmění manželů, pokud není prokázán opak. Tedy v případě rozvodu by měl manžel skutečně právo na polovinu hodnoty tohoto podílu. Pokud byste chtěla mít jistotu, že by si manžel nic nenárokoval, měli byste u notáře formou notářského zápisu sepsat tzv. zúžení společného jmění manželů s tím, že podíl je pouze ve Vašem vlastnictví. Tato listina by byla jedinou jistotou, že bude podíl skutečně pouze Váš. A listinu musíte sepsat u notáře, jinak by byla neplatná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.