Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bratr 3/2023 náhle zemřel. Před svou smrtí veškeré matčiny úspory převedl na svůj účet, o čemž nevěděla ani matka. Napsal jsem za matku pohledávku za dědictvím, matka podepsala a já odnesl k notáři, který přidělil soud. S matkou nejsme dědicové. Dědictví spravují dědicové, uzavření v nedohlednu, dle notáře nespolupracují. Od té doby matka seniorka nemoci, hospitalizace, na vozíku.

Chtěl bych místo ní pohledávku řešit sám i vzhledem k možné žalobě ke stanovení promlčecí lhůty. Prosím poraďte jak převzít pohledávku bez nutnosti někam matku „vláčet“. Děkuji za radu. Otakar.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě jsou dvě možnosti. Buď Vám matka podepíše plnou moc, na základě které Vás zmocní, abyste věc vyřizoval za ni nebo sepíšete tzv. postoupení pohledávky, kde si sjednáte, že matka postupuje tuto pohledávku za bratrem na Vás a Vy tak nastoupíte do všech práv a povinností matky jako věřitele. Ani jedna z listin nevyžaduje ověřené podpisy, nicméně lze to doporučit. Je standardní, že si lze domluvit s jakýmkoliv notářem, advokátem, který ověřuje podpisy nebo pracovnicí úřadu, pod který spadáte, aby matku osobně navštívili a její podpis na listině ověřili.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.