Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je řádně sepsána darovací smlouva pro případ smrti na movité věci i nemovité věci zapsané v katastru ve prospěch obdarovaného, který není ze zákona účastníkem dědického řízení. Movité věci se stanou jeho majetkem okamžikem úmrtí dárce, ale nemovitosti zapsané v katastru spadnou do pozůsttalosti s povinností pro dědice předat je bezplatně obdarovanému.

Kdo bude platit poplatek notáři za vyřízení pozůstalosti a z čeho se vypočítá, když dědicům fakticky z pozůstalosti nic nezůstane? A co se stane v případě, když dědicové raději dědictví odmítnou?

 

ODPOVĚĎ:
Poplatek za dědické řízení budou hradit dědici. Obdarovanému lze doporučit přihlásit se notáři s pohledávkou v podobě závazku z darovací smlouvy. V případě, že bude dědictví odmítnuto všemi dědici, pak bude nařízena likvidace dědictví, kam je nutné pohledávku z darovací smlouvy přihlásit. Povinným ze závazku z darovací mslouvy pak bude případně stát.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.