Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželkou jsme podali Insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení. Soud zjistil úpad a povolil oddlužení, stanovil datum přezkumného jednání na polovinu prosince 2012. Tedy zatím nemáme rozhodnuto o splátkovém kalendáři. Od kdy může insolvenční správce začít strhávat mzdu od zaměstnavatele?

Okamžikem, kdy soud vyhlásí úpadek, nebo až po přezkumném jednání? A vzhledem k tomu, že mi zaměstnavatel i po podání Návrhu a i po zjištění úpadu stále dělá srážky ze mzdy, tak komu mají být vyplaceny? Jde mi o to, že jsem měl ve čtvrtek 29.11.2012 výplatní termín, dostal jsem výplatní pásku, tam je, že mi byla část stržena na exekuci (peníze mají být deponovány na účtu zaměstnavatele, než krajský soud rozhodne), zbytek byl odeslán na účet. Ale nikde nic. Mohl již insolvenční správce něco strhnout i když ještě neproběhlo přezkumné jednání? V tom dopise, kde soud zjistil úpadek dlužníků je tato věta: "VI. Osoby, které mají závazky vůdči dlužníkům, se vyzývají, aby napříště plnění neposkytovali dlužníkům, ale insolvenčnímu správci." Děkuji, Aleš

ODPOVĚĎ:
Na základě rozhodnutí soudu o povolení oddlužení plněním splátkového kalendáře, tedy až po přezkumném jednání je zaměstnavatel povinen zasílat část postižitelné mzdy k rukám insolvenčního správce a ten tuto část bude dle procentuálního výpočtu opět stanoveného soudem přeposílat každý měsíc jednotlivým nezajištěným věřitelům. Do rozhodnutí o způsobu řešení oddlužení, tedy do přezkumného jednání od rohodnutí o úpadku by již neměl zaměstnavatel zasílat peníze exekutorovi. Insolvenční správce mohl zaměstnavatele uvědomit ať peníze již zašle na účet správce zřízený pro vaše věřitele. Pak je možné se správcem domluvit a požádat o vyplacení části mzdy, co Vám náleží případně o vyplacení zálohy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.