Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

8/2012 mi bylo schváleno oddlužení. Od té doby mi zaměstnavatel sráží insolvenci ze mzdy. 03/2013 si budu podávat daňové přiznání za rok 2012 (nepodnikala jsem, byla jsem na mateřské). Přeplatek na dani bude cca 7.000,- Můžete mi prosím poradit, jak zjistím, kolik z toho mám poslat na účet insolvenčního správce? Moc děkuji, Katka

ODPOVĚĎ:
Pokusím se na Vaši otázku odpovědět trochu obšírněji. Základní pravidlo o příjmech pro oddlužení upravuje ustanovení § 398 odst. 3 insolvenčního zákona, které říká, že dlužník je povinen provádět splátky věřitelům ze svým příjmů. Má se na mysli tedy ze všech svých příjmů.
Dlužníkovi v oddlužení zůstávají příjmy, které jsou jako typ příjmů označeny ze zákona jako nepostižitelné výkonem rozhodnutí.
Přeplatek na dani (zřejmě se tedy bude jednat ve Vašem případě o daňový bonus) není považován za příjem nepostižitelný výkonem rozhodnutí. Daňový bonus je příjem, který podléhá oddlužení. To, že nepodléhá srážkám ze mzdy, se projeví tím, že je zaměstnavatelem vyplacen dlužníkovi. Dlužník má povinnost vykázat tento svůj příjem v přehledu svých příjmů a vydat jej insolvenčnímu správci.
Současně ale daňový bonus navýší základ pro výpočet nepostižitelné částky, takže zřejmě jeho část bude zůstávat dlužníkovi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.