Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2010 jsem půjčil rodičům 300.000,- jako zástavu, že mi budou půjčku splácet na mě přepsali darovací smlouvou svou nemovitost. Na konci minulého roku mi přišel dopis od soudu, že na mě byla podána žaloba o zpětvzetí darovací smlouvy. Podala to na mě firma, které rodiče dlužili.

Jenomže ještě než soud proběhl, jsem byl nucen nemovitost prodat, protože rodiče nespláceli hypotéku a také půjčku, kterou měli ode mě. Soud měl být minulý týden, ale přišel dopis, že se soud nekoná a že budu k dalšímu termínu vyzván. Po prodeji nemovitosti se vyplatila hypotéka a já si nechal svých 250.000 Kč, které mi ještě rodiče dlužili. Sám si myslím že jsem se ničeho protiprávního nedopustil, ale chtěl bych se zeptat co mám teď očekávat od soudu. Dům jsem prodal, nechal jsem si jen peníze které mi patří. Na internetu jsem se dočetl, že exekutor může požadovat dluh rodičů po mě, což by mi zničilo celý život, nebo že nemovitost vezme novému majiteli. Ten by mě poté asi zažaloval. Navíc rodiče teď vstoupili do insolvence. Jak s největší pravděpodobností může tento problém dopadnout. Jak bránit proti této žalobě? Děkuji, Pavel

ODPOVĚĎ:
Dle textu dotazu předpokládám, že na Vás byla věřitelem Vašich rodičů podána tzv. odpůrčí žaloba. Dle § 42a/1 Občanského zákoníku platí, že věřitel (zde žalující firma) se může domáhat, aby soud určil, že dlužníkovy (zde Vaši rodiče) právní úkony (zde darování nemovitosti), pokud zkracují uspokojení jeho vymahatelné pohledávky, jsou vůči němu právně neúčinné.
Pro úspěšné odporování předmětné darovací smlouvě mezi Vámi a Vašimi rodiči je však zapotřebí, aby byly splněny následující podmínky:
- Věřitel Vašich rodičů musel mít proti nim vymahatelnou pohledávku, tzn. že Vaši rodiče byli s plněním svého dluhu vůči věřiteli v prodlení a nejpozději k datu skončení řízení o odpůrčí žalobě bude mít věřitel ohledně této pohledávky vůči Vašim rodičům právní titul (nejčastěji platební rozkaz či rozsudek).
- Odporovat je možné pouze těm právním úkonům, které dlužník učinil v posledních třech letech, a to v úmyslu zkrátit své věřitele, musel-li být tento úmysl druhé straně znám, resp. právním úkonům, kterými byli věřitelé dlužníka zkráceni a k nimž došlo v posledních třech letech mezi dlužníkem a osobami jemu blízkými (zde Vy), nebo které dlužník učinil v uvedeném čase ve prospěch těchto osob, ovšem s výjimkou případu, když druhá strana tehdy dlužníkův úmysl zkrátit věřitele i při náležité pečlivosti nemohla poznat.

Neboť řízení o odpůrčí žalobě nepatří k těm, v nichž by se žalující či žalovaná strana obešla bez pomoci odborníka, doporučuji Vám kontaktovat advokáta:
http://www.advokatikomora.cz

Výsledek řízení o odpůrčí žalobě není samozřejmě bez podrobné znalosti všech relevantních skutečností možné předjímat, na tomto místě proto pouze připomínám, že dle § 42a/4 Občanského zákoníku je právní úkon, kterému věřitel s úspěchem odporoval, vůči němu neúčinný potud, že věřitel může požadovat uspokojení své pohledávky z toho, co odporovatelným právním úkonem ušlo z dlužníkova majetku; není-li to dobře možné, má právo na náhradu vůči tomu, kdo měl z tohoto úkonu prospěch. Pokud tedy v současné chvíli již nejste vlastníkem předmětné nemovitosti, byl by věřitel Vašich rodičů oprávněn vymáhat na Vás exekučně hodnotu darované nemovitosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.