Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci Vás požádat o radu ohledně proplacení Vlastní směnky - doložení, že byla zaplacená (dlužník je tchán, dluží za podnikání). Co má od nich požadovat jako doklad, že směnku v řádném termínu zaplatit? Bojíme se, aby pak netvrdili, že žádné peníze nedostali. Nebo sepsat nějakou smlouvu (stačí vlastními slovy? ) a jejich společné podpisy něchat ověřit např. na poště?

Pokud ano, můžete mi tu smlouvu napsat jako vzor, co tam vše má být uvedeno? Moc prosím o odpověď, je to aktuální. Děkuji, Justýna

ODPOVĚĎ:
V ideálním případě je vhodné proti zaplacení směnky, získat originál směnky zpět (a tu znehodnotit např. ve skartovačce nebo roztrháním), tak aby již nemohl být předložen nikým jiným. Zároveň tím získáte jistotu, že směnka nebyla převedena na další osobu.

Potvrzení o zaplacení směnky je zcela dobrovolný úkon, které nemá předepsané žádné náležitosti; lze pouze doporučit v něm uvést následující:
1. směnečné strany
2. předmět potvrzení - tedy potvrzení o zaplacení směnkou zajištěné částky v konkrétní výši
3. informaci o tom, že směnka byla vrácena výstavci
4. datum zaplacení a datum sepsání potvrzení
5. notářsky ověřené podpisy (poplatek je stejny jako př
Tyto údaje jsou pouze základními prvky, které lze do "potvrzení" uvést a předpokládají korektní jednání obou smluvních (směnečných) stran; vzhledem k tomu, že právníkovi poradny nejsou známy konkrétní okolnosti vystavení směnky, je nutné doporučit obrátit se na advokáta, který je na základě podrobného seznámení s věcí poskytnout adekvátní řešení i operativně (např. v případě, že držitel směnky ji odmítne vrátit či nebude mít zájem na vrácení peněz - např. bude nekontaktní apod.).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.