Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měl jsem nájemníka (manželský pár) v bytě od 10/2011 do 10/2012 (dnes bydlí již jinde). Nájemník mi dnes dluží 26.000,- Kč za nájem a energie. Vzhledem k tomu, že se mi dluh nedařilo vymoci, rozhodl jsem se obrátit na soud. Soud mě po 2 měsících vyzval, abych uhradil soudní poplatek (1200, - Kč), což jsem udělal.

Opět po měsíci po mně soud chtěl dodat mou písemnou výzvu dlužníkovi s žádostí o úhradu dluhu (mám od dlužníka podepsané uznání dluhu, které jsem již soudu dokladoval na začátku). Následně po dodání této požadované písemnosti (kopie mailu s žádostí o úhradu dluhu) mě u soudu sdělili, že nájemník na sebe uvalil insolvenci (zřejmě měl dluhů více…), doba 5 let pro oddlužení již běží. Do řízení dlužníka s věřiteli jsem se tedy nestihl přihlásit (u soudu mi sdělili, že jsem si to měl hlídat sám). Mám ještě nějakou možnost tento dluh vymáhat? 26.000 Kč je pro mě vysoká. částka. Děkuji, Radek

ODPOVĚĎ:
V insolvenčním řízení nikoli. V civilním řízení po dobu běhu insolvenčního řízení také ne, možnost je až po skončení insolvenčního řízení. Tou dobou ale bude již dluh promlčený. Peníze dostanete zpět jen tehdy, pokud v tomto řízení dlužník nenamítne promlčení. Předem sděluji, že šance na vymožení dluhu je mizivá.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.