Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podala jsem trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, stále se nic neděje. Byla jsem podvedena od pronajímatele bytu - do bytu jsme se nastěhovali, ale při sepsání smlouvy jsme mu dali jistinu na novou kuchyňskou linku 10.000 Kč a kauci ve výši jednoho nájmu 9.584 Kč.

Po 9 dnech jsem chtěla z důvodu nedodržení nájemní smlouvy od ní odstoupit a také se tak stalo. Podle smlouvy se mělo do 14ti dnů udělat vyúčtování služeb a poté navrácení kauce i jistiny. Pronajímatel nekomunikuje, na katastru nemovitostí jsme zjistili, že byt v dané budově vůbec není a že je pouze spolumajitel NEbytových prostor v domě. Podala jsem na Policii ČR trestní oznámení. Děkuji, Daniela

ODPOVĚĎ:
Nejprve tedy k informacím o stavu trestního řízení: Obraťte se na policejní služebnu, kde jste trestní oznámení podávala, s tím že žádáte o sdělení informací ve věci.

Osobně bych spíše než trestní řízení pro podezření na spáchání trestného činu podvodu navrhovala zahájit civilní řízení - předpokládám, že cílem je hlavně, aby se Vám vrátily peněžní prostředky (jistina, kauce), které jste složila jako kauci a jistinu na novou kuchyňskou linku.

Nejprve by měla jít protistranně výzva o zaplacení předmětné částky (aktuálně je to již povinnost ze zákona, bez toho nemůžete vymáhat peněžité plnění), z důvodu že bylo od nájemní smlouvy odstoupeno a do dnešního dne, nebyly finanční prostředky vráceny. Uveďte číslo účtu kam Vám mají být peníze zaslány, dále uveďte i lhůtu, do kdy mají být peníze uhrazeny. Písemnost (event. rovnou předžalobní výzvu od právníka, advokáta) zašlete doporučeně a na dodejku.

Pakliže nebudou peníze v dané lhůtě zaplaceny, bude třeba přistoupit k podání žaloby na vydání bezdůvodného obohacení. Jde o bezdůvodné obohacení na straně "pronajmatele". Vzor naleznete v sekci Vzory (návrh na vydání platebního rozkazu, žaloba na vydání bezdůvodného obohacení). Podrobný postup vymáhání dluhu naleznete zde.

NA SLOVA "V SEKCI VZORY" DÁT ODKAZ NA:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma/vzory-zdarma.html

NA "Podrobný postup vymáhání dluhu naleznete zde" dát odkaz na
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vymahani-dluhu-soudne-exekucne/9485-dluhy-a-postup-jejich-vymahani-soudne-nebo-exekucne.html

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.