Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl jsem požádat o pomoc ve věci dalšího postupu ohledně směnečného platebního rozkazu. Obdržel jsem od soudu dokument (v příloze) do datové schránky. Jelikož povinná nic nezaplatila a já netuším, zda k soudu došly její námitky (ale to opravdu nepředpokládám), mám nyní vyčkávat na další oznámení od soudu nebo tento list je již mým platným rozsudkem?

Pokud je toto finální dokument, ověřený již může jít na exekutorskou komoru s tím, že požádám o vymožení dlužné částky? Omlouvám se za tyto v podstatě "primitivní" dotazy, ale nejsem si zcela jist, jaký je nyní další postup v této věci. Děkuji, Hanuš

ODPOVĚĎ:
Pokud byl vydán směnečný platební rozkaz, znamená to, že soud vydal rozhodnutí v I. stupni. Zda byly ve lhůtě podány námitky proti směnečnému platebnímu rozkazu zjistíte (např. i telefonicky) v podatelně příslušného soudu (musíte ovšem být účastník nebo jeho zástupce).

Pokud nebyly podány námitky řádně a včas a rozkaz tedy nabyl právní moci, je titulem pro exekuční vymáhání. Následně může být věc předána exekutorovi.

Z kapacitních důvodů poradny nelze posuzovat písemnosti zaslané klienty poradny (tak je činěno pouze v odůvodněných případech), proto svůj dotaz v případě potřeby prosím upřesněte o název obdržené písemnosti, případě stručně popište její obsah.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.