Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manželka je spoluvlastníkem rodinného domu. Z domu je odhlášena, trvalý pobyt má jinde. V domě bydlí a je trvale hlášen její bratr, druhý spoluvlastník domu. V případě, že nebudou řádně hrazeny náklady spojené s provozem domu (elektřina , voda apod.), budou vymáhány jen po osobě v domě trvale bydlící , tedy bratrovi, nebo v případě jeho neplacení i po mé manželce jako spoluvlastníkovi?

Lze proti tomu učinit z její strany nějaká opatření? Energie a voda jsou napsány na manželčina bratra, který tam bydlí. Děkuji, Adam

ODPOVĚĎ:
Uvedené závazky jsou smluvního charakteru, takže účinně je lze vymáhat pouze po osobě, která je smluvní stranou.

Některé závazky nesmluvního charakteru (např. daň z nemovitosti) jsou spojeny s vlastnickým právem k domu; takže o tyto se musí starat i Vaše manželka.

Některé závazky jsou spojeny s trvalým bydlištěm (poplatky za odvoz komunálního odpadu), takže ty se Vaší manželky taktéž netýkají.

V případě, že by vymáhání dluhu došlo až k exekuci, byl by exekutor oprávněn zablokovat ideální polovinu nemovitosti bratra Vaší manželky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.