Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 05/2012 mám v nájmu mladou rodinu. Dluží za energii částku 13.338 Kč. Jelikož na moje jméno chodily upomínky, byla jsem nucena tuto částku zaplatit, jelikož by mě odpojili od energie. Nájemnice mi napsala čestné prohlášení o vrácení dlužné částky. Nájemní smlouvu mám sepsanou jenom s touto paní nájemnicí a s jejím partnerem ne.

Ale bydlí ve společné domácnosti. Kdyby nájemnice nezaplatila, můžu částku vymáhat i po pánovi, třeba soudní cestou? Nájemnice je na mateřské dovolené, tak si nejsem jista, že částku uhradí, i přesto, že napsala čestné prohlášení. Děkuji, Denisa

ODPOVĚĎ:
Představuje-li partner Vaší nájemnice pouze tzv. spolubydlící osobu (ve smyslu § 689 Občanského zákoníku), není vymáhání dlužné částky po jeho osobě možné. V této souvislosti je nutné si uvědomit, že smlouvou (zde nájemní) mohou být založena práva a povinnosti pouze smluvním stranám, nikoli však třetím osobám.

Dle znění Vašeho dotazu předpokládám, že Vaše nájemnice s jejím partnerem nejsou manželé.

Jestliže by tomu tak nebylo, tzn. pokud by byla nájemní smlouva uzavřena za trvání manželství Vaší nájemnice a jejího partnera-manžela, vznikl by uzavřením nájemní smlouvy tzv. společný nájem bytu manžely (§ 703/1 Občanského zákoníku). V takovém případě by bylo možné vymáhat dlužnou částku i po manželovi Vaší nájemnice, neboť za vzniklé závazky by odpovídali oba společně a nerozdílně.

Pokud by pak došlo k uzavření manželství mezi Vaší nájemnicí a jejím partnerem až za trvání nájemního vztahu (o čemž by Vás byla nájemnice dle § 689/3 Občanského zákoníku povinna informovat), došlo by opět ke vzniku společného nájmu bytu manžely (§ 704/1 Občanského zákoníku), a to k okamžiku uzavření manželství (tzn. že manžel Vaší nájemnice by odpovídal až za dluhy, které vznikly od této chvíle).

Vymáhání dlužné částky po partnerovi Vaší nájemnice (v případě, že zde manželství není, ani nebude uzavřeno) by pak bylo možné, pokud by partner Vaší nájemnice její dluh písemně převzal, a to postupem dle § 531/2 Občanského zákoníku, či písemně k jejímu závazku přistoupil (§ 533 Občanského zákoníku). V obou případech by se partner Vaší nájemnice stal dlužníkem vedle ní, tzn. že k případnému vymáhání dlužné částky byste měla k dispozici ne jednoho, ale dva dlužníky (přičemž pořadí vymáhání by záviselo na Vašem uvážení).

Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že Vámi zmiňované čestné prohlášení by mělo v ideálním případě splňovat náležitosti uznání dluhu dle § 558 Občanského zákoníku, tzn. že by z něho mělo jasně vyplývat, kdo je dlužníkem (jméno, příjmení, datum narození, adresa trvalého pobytu), důvod dluhu (tzn. neuhrazené energie z titulu přesně specifikované nájemní smlouvy), výše dluhu a závazek dlužníka k jeho úhradě. V tomto případě dochází mimo jiné k prodloužení promlčecí lhůty na 10 let (§ 110/1 Občanského zákoníku).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.