Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem svobodná, 04/2010 koupě bytu nyní již s expřítelem, smlouva o 100% hypotečního úvěru u Komerční banky KB, kde bývalý přítel je hlavní žadatel, já druhý + zároveň ručitel. 09/2011 rozchod vztahu, ústně domluveno mé vyvázání bývalým. Doteď nedodrženo, několikrát změnil ústní dohodu, nedodržena.

V bytě nebydlím, hypotéku platí on se zpožděním, mění zaměstnání = nemůže mě vyvázat, prodlužuje to. Je nyní možná nějaká písemná smlouva, kde bude určena doba, do které mě vyváže? Nebo jiné řešení? Sama nemůžu nic, žiji po podnájmech pokojů, sama chci koupit svůj byt, začít žít. Fixace hypotéky 4/2014. Vím, že vyvázání záleží na bance, problém je v tom, že bývalý moc dobře podmínky k vyvázání zná, ale k situaci se nestaví přijatelně. Dostal od jeho mámy peníze na splátku dopředu, ale nadále platí po termínu, zaměstnání změní jen tak, komunikace s ním pořádně žádná není. Má další dluhy a žádnou vidinu vše řádně splatit. Nechce slyšet nic o tom, že chci začít znovu, koupit si svůj byt atd. Doufala jsem, že nějaké řešení bude, alespoň ve formě písemné smlouvy, ve které musí dodržet datum nejpozdějšího vyvázání. Děkuji, Hana

ODPOVĚĎ:
Bohužel problém je především v tom, že jste uvedena jako ručitelka úvěru, což volně přeloženo znamená, že pakliže přítel nebude plnit svoje závazky, banka je bude chtít v plné výši po Vás. Pro banku a de facto ani pro přítele tedy není v jejich zájmu, aby Vás z úvěru vyvazovali. Přesto zkuste zajít do banky a zjistit, jaké máte možnosti. Písemná dohoda o narovnání Vám sice může pomoci, ale jen částečně, neboť není účinná vůči třetím stranám, což je právě banka. V případě, že dojde na nejhorší, přítel přestane platit a Vy budete nucena celý úvěr splatit sama, máte podle zákona právo peníze po příteli chtít (regres, regresní nárok), ale nejprve je bance musíte zaplatit Vy.

NA SLOVO REGRES DÁT PROSÍM ODKAZ NA:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/hledat.html?searchword=regres&ordering=newest&searchphrase=all&limit=100

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.