Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám nebankovní úvěr a ráda bych se zeptala, když je ve smlouvě syn jako spoludlužník, jestli by měl platit také polovinu částky. Syn má polovinu domu, kterou mu darovala moje matka. Já jsem dala udělat rekonstrukci za 1.000.000 Kč. Syn se nijak nepodílel. Nemá zájem se starat o opravy.

Má ještě 2 bratry, jeden je invalidní a druhý je nezletilý. Mám právo po něm chtít polovinu domu zpět? Děkuji, Karolína

ODPOVĚĎ:
Pokud jste v úvěrové smlouvě uvedeni oba: Vy a Váš syn, jste oba povinni k úhrdě dlužné částky, měl by tedy uhradit polovinu, není-li stanoveno jinak. Případně vy uhradíte celý úvěr a můžete žádat vydání poloviny této částky jako regres vůči druhému spoludlužníkovi.

Co se týče rekonstrukce, i v této části by bylo možno žádat polovinu nákladů, z titulu bezdůvodného obohacení.

Vrácení daru je specifickým právním institutem, který může uplatnit dárce vůči obdarovanému (tedy Vaše matka vůči svému vnukovi-Vašemu synovi) v případech, kdy dojde ze strany obdarovanému k hrubému porušení dobrých mravů vůči dárci, jeho rodině a předmětu daru (např. obdarovaný z nemovitosti udělá nevěstinec nebo sexuální privat). S ohledem na Vámi popsanou situaci nejste oprávněna žádat vrácení daru, v tomto vztahu jste nebyla dárcem.

NA SLOVO REGRES DÁT PROSÍM ODKAZ NA:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/hledat.html?searchword=regres&ordering=newest&searchphrase=all&limit=100

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.