Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 2014 žiji se ženou v obecním bytě, který užívala s manželem. Tento však 2013 byt opustil a manželství dospělo 2014 k rozvodu. Během jejich 20letého manželství vzniklo dosti vysoké zadlužení u bank, hypotéka, nebankovní půjčky - cca 2.500.000 Kč. Po rozvodu paní dluh řešila insolvencí, od dubna 2015 má sjednán splátkový kalendář na 5 let.

Po 2 letech společného soužití jsme se po jejím důmyslném tlaku dohodli na uzavření manželství, vzniklo 4.6.2016. Bohužel již pár dní po sňatku manželka začíná intenzivně vytvářet stav (nevěra), který může v budoucnu dospět k rozvodu. Zajímá mne, jak by se mne rozvodem dotkla její předmanželská insolvence a jak se řeší společné užívání obecního bytu. Jsem invalida III. stupně - po infarktu, rekurentní deprese, 57 let. Můj příjem je pouze důchod, závazky krom menší půjčky u banky (cca 100.000 Kč, před manželstvím) nemám. Také se ptám zda už nyní neexistuje nějaká prevence před možnými problémy, které by mohli v budoucnu
rozvodem vzniknout. Děkuji předem za odpověď. Maroš

ODPOVĚĎ:
Možnost prevence ve smyslu možnosti zakázat manželce uzavírat určité smlouvy není. Nejvhodnějším řešením je uzavření dohody o zúžení a vypořádání společného jmění manželů. Na jejím základě byste každý nabýval majetek do svého výlučného vlastnictví. V případě rozvodu by se již nic nevypořádávalo a dluhy manželky by by zůstaly jejími dluhy, stejně jako ve Vašem případě. Jde však o dohodu. Pokud k ní nedojde, je třeba uvažovat o rozvodu. Obecně totiž také odpovídáte za dluhy vzniklé za doby trvání manželství. Insolvence by se Vás neměla dotknout a užívání bytu závisí na stanovisku obce, komu jej pronajme a souvisejících smlouvách.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.