Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

31.4.2016 půjčeno dlužníkovi 130.000 Kč se splatností do 2.5.2016 (vlastním podepsanou smlouvu). Dlužník komunikuje, ale neplatí. 6.6.2016 jsem odeslal dlužníkovi předžalobní upomínku. Problém: týden po půjčce jsem zjistil, že dlužník by měl být již delší dobu v insolvenci a jeho firma v konkurzu.

Tyto skutečnosti jsem nevěděl a tak se domnívám že se jedná z jeho strany o podvodné vylákání peněz. Mimochodem jsme byly dobří přátelé a spolupracovníci.
Dále se domnívám, že porušil insolvenční zákon, kdy se mu zakazuje sjednávat půjčky, když ví, že je není schopen splatit. Obracím se na Vás a prosím o radu na další postup jak to řešit. Děkuji a jsem s pozdravem, Luboš.

ODPOVĚĎ:
Pokud je v oddlužení, skutečně nemá sjednávat závazky o kterých ví, že je není schopen splatit. Zda jde o podvod záleží na tom, co Vám při jednáních sdělil a co stojí ve smlouvě. Dlužníka lze upozornit na to, že tuto skutečnost oznámíte jeho insolvenčnímu správci a že jde o porušení povinností v rámci isnolvence. Pokud dobrovolně neuhradí, lze po něm částku vyhámat soudně a případně informovat insolvenčního správce. V důsledku toho by mu zřejmě bylo oddlužení zrušeno.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.