Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych zažádat o "Prominutí penále za celou dobu podnikání", k čemuž je zapotřebí mít uhrazeno pojistné. OSSZ může myslím udělat přepočet všech plateb, uhrazených od počátku existence firmy, aby veškeré úhrady, byly započítány nejprve na pojistné. Je tomu opravdu tak? Jak o tento přepočet zažádat? Jedná se o s.r.o., existující od roku 1991. Děkuji Adéla

ODPOVĚĎ:
Postup započítávání plateb na jednotlivé dlužné částky je upraven zákonem č. 589/1992 Sb.
Dle § 22a odst. 1 zákona č. 589/1992 Sb. má-li zaměstnavatel splatný závazek vůči okresní správě sociálního zabezpečení, použije se jeho platba v tomto pořadí:
a) nejstarší nedoplatky pojistného,
b) běžné platby pojistného,
c) penále,
d) pokuty,
e) přirážka k pojistnému.
Tedy primárně je použita platba na pojistné, následně až na úhradu penále.
Co se týká samotného prominutí dlužného penále:
Plátce pojistného si v případě dlužného penále může požádat o jeho prominutí. Promíjení penále je upraveno v ustanovení § 104ch zákona č. 582/1991 Sb. , o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, dále ve vyhlášce Ministerstva práce a sociálních věcí č. 161/1998 Sb. , o promíjení penále správami sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů.
Žádost o prominutí penále spolu s vyplněným „Čestným prohlášením“ se podává vždy u příslušné OSSZ. O prominutí penále, jehož výše nepřesahuje 200.000 Kč, rozhoduje OSSZ, o prominutí penále, jehož výše přesahuje 200.000 Kč, avšak nepřesahuje 1,000,000 Kč, rozhoduje ČSSZ, o prominutí penále, jehož částka přesahuje 1.000.000 Kč, rozhoduje MPSV.
Na prominutí penále není právní nárok, na rozhodování o promíjení penále se nevztahuje správní řád. O žádosti o prominutí penále mohou správy sociálního zabezpečení rozhodovat pouze za předpokladu plné úhrady dluhu na pojistném.
Byla-li žádost o prominutí penále zamítnuta, lze novou žádost podat nejdříve po 60 dnech ode dne doručení zamítavého rozhodnutí. V této nové žádosti nemohou být uplatněny stejné důvody, které již obsahovala žádost původní. Při opakování již odmítnutých důvodů bude nová žádost bez posouzení odložena.
Rozhodnutí o žádosti o prominutí penále nemusí obsahovat odůvodnění a opravné prostředky proti němu se nepřipouštějí. Na řízení o prominutí penále se nevztahuje správní řád.
Dále můžete podat žádost o povolení splácení dluhu ve splátkách, kdy by přesně bylo stanoveno, na kterou část dluhu daná platba (v dané výši) půjde. Placení dlužného pojistného a penále ve splátkách nelze povolit, jestliže došlo k jeho zrušení s likvidací nebo probíhá- li insolvenční řízení, v němž již bylo vydáno rozhodnutí o úpadku plátce pojistného;

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.