Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak je to během insolvenčního řízení - oddlužení s příspěvkem na péči. Příspěvek má přiznaný dcera a já o ni pečuji, takže chodí na mé jméno a na můj účet. Musím příspěvek odevzdat insolvenčnímu správci? Pracuji a z mé mzdy může odcházet cca 4000 Kč měsíčně po odečtení odměny správci, věřitelům uhradím více než 30% pohledávek.

V případě, že bych měla příspěvek odevzdat, ale u soudu ho nenahlásím jako příjem a nebudu ho odevzdávat, je zjistitelný? Nebo-li bude soud zjišťovat, zda pobírám takový příspěvek? Platím z něho služby pro dceru. Četla jsem že je nezabavitelný, informace na internetu se dost liší. Předem děkuji. Děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
Dle ust. § 7 odst. 1 zákona č. 108/2006 Sb. , o sociálních službách, se příspěvek na péči (dále jen „příspěvek“) poskytuje osobám závislým na pomoci jiné fyzické osoby. Dle ust. § 7 odst. 2 zákona má nárok na příspěvek má osoba, která z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebuje pomoc jiné fyzické osoby při zvládání základních životních potřeb.
Z tohoto vyplývá, že příspěvek náleží osobě, o kterou má být pečováno, nikoliv osobě, která péči zajišťuje. Vy jste dle zákona příjemcem příspěvku, nicméně příspěvek není možné využívat pro své potřeby, tedy ani pro úhradu dluhů v insolvenčním řízení. Tím byste dokonce porušila povinnosti vyplývající ze zákona, neboť jste povinna na vyžádání prokázat, že byl příspěvek využit k zajištění pomoci. Při oddlužení splácíte dluh ze svých příjmů, a není proto možné z příspěvku strhávat částky k úhradě Vašeho dluhu.
Nicméně i přesto doporučuji kontaktovat insolvenčního správce s tím, že se jedná příspěvek na péči pro Vaší dceru, abyste předešla jakýmkoli nedorozuměním ohledně těchto peněz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.