Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Půjčil jsem známému bez písemné smlouvy určitou částku, kterou mi nyní on odmítá vrátit s tím, že jsem v zahraničí a on předpokládá, že ji v ČR nebudu vymáhat. Jako důkaz mám převod v bance a FB komunikaci na FB chatu. Můj známý se už delší dobou věnuje obchodování měnových párů na Forexu.

Když jsem si udělal hlubší rozhled, tak jsem si řekl, že si to taky zkusím. Začal jsem obchodovat na demo účtu. Realné grafy a pohyby cen, ale s fiktivní měnou. Prostě je to taková platforma, na které se to člověk učí a nic neriskuje. On mě přitom zaučoval. Učil mě jak sledovat vývoj trhu a dělat analýzu. Nicméně jsem si v tom nevěřil a nechtěl jsem do toho jít s realnými penězi a tehdy mi on nabídl, že ty peníze můžu poslat k němu na účet, on si je přesune na obchodní účet a zisk si rozdělíme v poměru vloženého vkladu, s tím, že on si nechá nějakou provizi. Byli jsme dohodnutí i na částce pod kterou nepůjdeme, v případě, že by něco nevyšlo. V daném obchodním programu se dá nastavit tzv. "zastavení ztrát", což znamená, že program automaticky uzavře pozice v případě nezdaru, takže nejde prodělat více. No a po třech měsících mi měl poslat všechny peníze. Údajný zisk měl být +50% z vkladu, já po něm ale na zpět chtěl jenom vklad. Prostě to, co jsem mu poslal. A od té doby ticho po pěšině. Chápu, že je to pro mě dost špatná situace, nicméně jsem chtěl vědět, jestli je nějaká šance jak dotyčného potrestat, jelikož se prakticky dopustil krádeže, nebo podvodu. Popřípadě, jestli jde zabránit, aby se takto neobohatil znova na někom jiném.

ODPOVĚĎ:
Ve Vámi popsaném případě se nabízí v zásadě dvě varianty řešení:
1/ Soukromoprávní cesta:
Vrácení finančních prostředků, které jste předal Vašemu známému se můžete domáhat primárně soudní cestou. V tomto ohledu bude podstatné, jakým způsobem soud vyhodnotí poskytnutí finančních prostředků Vašemu známému (tzn. zda se bude dle názoru soudu jednat o zápůjčku dle § 2390 a násl. občanského zákoníku či jinou smlouvu). Pro přípravu žaloby (resp. i předžalobní výzvy) Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
S pomocí advokáta můžete rovněž zvážit, zda budete v soudním řízení schopen prokázat veškerá svá žalobní tvrzení relevantními důkazy (v opačném případě by mohl soudní spor skončit Vaším nezdarem).
2/ Veřejnoprávní cesta:
Svým počínáním mohl Váš známý naplnit znaky skutkové podstaty např. trestného činu zpronevěry (§ 206 trestního zákoníku), trestného činu podvodu (§ 209 trestního zákoníku) či trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku (§ 220 trestního zákoníku).
Na svého známého proto můžete podat rovněž trestní oznámení. K následně zahájenému trestnímu řízení se můžete připojit jako poškozený a domáhat se náhrady Vám způsobené škody touto cestou (§ 43/3 trestního řádu).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 40/2009 Sb. , trestní zákoník
zákon č. 141/1961 Sb. , o trestním řízení soudním (trestní řád)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.