Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem jedna ze dvou avalů bankovní blankosměnky (biancosměnky), která je již vyplněná, a bankou zažalovaná, nyní probíhá mezi mnou a bankou soudní spor. S bankou jsem se však nyní dohodla na tom, že směnku z poloviny zaplatím a budu tím ze směnky vyvázána. Nevím ale, jakým způsobem to udělat tak, aby po mně už nikdy nikdo žádné plnění ze směnky nevyžadoval.

Banka mi samozřejmě směnku odmítá vydat z toho důvodu, že avalové jsme tam dva a druhého avala nikterak k podpisu nové směnky (ponížené o mnou zaplacenou část) nepřinutí. Banka mi zaslala dohodu o narovnání, kterou bych mohla eventuelně také zaslat. Dohoda v podstatě řeší vyrovnání mezi mnou a bankou, tedy že na mě po zaplacení poloviny dlužné částky už nikdy nebudou nic vymáhat. Ovšem mně je jasné, že dohoda mne nikterak nechrání před tím, aby na mě mohl danou částku vymáhat případný budoucí nabyvatel směnky. Známý právník mi radil do Dohody napsat, že: "ve lhůtě 30 dnů od zaplacení narovnací sumy, se Banka a Avalistka dostaví společně do kanceláře Krajského soudu… , kde bude bankou pořízen opis Směnky, tento předán Avalistce a následně na ní bude Bankou škrtnuto rukojemské prohlášení Avalistky, přičemž následně bude bankou pořízen další opis směnky a předán Avalistce. Pro případ porušení této povinnosti bankou se Banka zavazuje do tří dnů od doručení výzvy Avalistky této vrátit zaplacenou narovnací částku." V ruce by mi tedy zůstal opis jak se škrtnutým podpisem, tak původní s nepřeškrtnutým. Banka však můj návrh na postup v dané věci odmítá s tím, že takový postup neznají. Vše je ale v jednání. Nyní banka navrhuje jiné řešení, tedy že na směnce by bylo vyznačeno částečné plnění - zaplaceno dne. .CZK dle dohody o narovnání. Argumentuje dále právě existencí připravované dohody o narovnání, ale mně je jasné, že ta samotná mně před případnými dalšími nabyvateli nechrání. Stačilo by tedy vyznačení informace na směnce o tom, že jsem zaplatila a tím se vyvázala z rukojemství? Vím, že dokud bude na směnce figurovat můj podpis, tak směnečný závazek je tu stále - ten nezaniká, a pokud by na mě eventuálně zbylou částku vymáhaly další subjekty, jaké by byly mé šance v případném soudním sporu? Mohla bych dokázat, že daný subjekt (ať už první nebo každý další nabyvatel), o tom zaplacení poloviny a vyvázání mé osoby z dluhu musel věděl? Existuje jiný způsob jak se z dluhu vyvázat jednou pro vždy, případně alespoň si zajistit jistou pozici v případném budoucím soudním sporu s dalším nabyvatelem směnky? Předem moc děkuji za odpověď. Simona

ODPOVĚĎ:
Nevidím problém v tom, učinit to tak, jak navrhuje banka, neboť budete mít v ruce dohodu o narovnání, která je důkazem o narovnání situace, která mezi vámi byla sporná. Navíc na směnce bude informace o tom, že bylo částečně na směnku plněno s odkazem na dohodu o narovnání. V tomto postupu tedy nevidím pro Vás žádné riziko a není důvod s ním nesouhlasit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.