Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2015 jsem uzavřela dohodu s vlastníkem nemovitosti, že zaplatím třetinu ceny domu a zbytek budu hradit ve splátkách. Po úplném splacení měla být nemovitost převedena na mě a mého manžela. Nyní je však můj manžel po smrti a já jsem v insolvenci. Zbývá mi doplatit 120.000 Kč a můj syn, který žije v zahraničí, mi nabídl, že mi tuto částku uhradí, abych se mohla vystěhovat.

Vzhledem k mé insolvenci bych však chtěla do finální smlouvy zahrnout svého druhého nezletilého syna, aby se stal 100% vlastníkem nemovitosti. Jeho jménem bych následně nemovitost prodala a výtěžek uložila na jeho účet. Dále bych ráda zajistila, aby nemusel platit daň z prodeje nemovitosti. Podle informací, které jsem našla na internetu, by k tomu mělo stačit, aby v nemovitosti bydlel déle než 2 roky. Prosím o analýzu mého případu a případnou pomoc s jeho řešením. Velice by mi to usnadnilo život. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. Zlata.

 

ODPOVĚĎ:
Upozorňuji, že pokud jste v insolvenci, nemůžete se závazkem, který by Vám měl přinést finanční prostředky, manipulovat tak, abyste krátila věřitele. Tedy doplatit jednorázově dlužnou částku v době, kdy jste v insolvenci, rozhodně nedoporučuji, neboť insolvenční správce by požadoval, aby došlo k realizaci této smlouvy o smlouvě budoucí, tedy nemovitost by přešla do Vašeho vlastnictví a on by ji v rámci insolvence zpeněžil ve prospěch věřitelů. Pokud byste věc řešila prostřednictvím syna, tak daň by platit nemusel, pokud by měl v nemovitosti dva roky před prodejem bydliště nebo finance použil na úhradu vlastního bydlení. Pokud žádnou smlouvu o smlouvě budoucí sepsánu nemáte a teprve nyní budete závazek převést nemovitost sepisovat, tak je možné, aby takovou smlouvu se stávajícím vlastníkem sepsal rovnou Váš syn.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.