Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj přítel má exekuci z trestné činnosti, která je každý měsíc sražená částkou z jeho mzdy. Požádal mě o ruku a já nevím, jestli jeho pohledávky se sňatkem přesunou i na mě a bude se mi také srážet se mzdy jeho pohledávka. Děkuji Zuzana.

ODPOVĚĎ:
Dluh Vašeho přítele z protiprávního jednání, který vznikl před uzavřením manželství, se nestane součástí společného jmění manželů. Nadále se proto bude uspokojovat zejména z výlučného majetku Vašeho přítele, posléze manžela. K úhradě výlučného dluhu jednoho z manželů je však ze zákona možné postihnout i majetek ve společném jmění manželů (a to až do výše jeho hypotetické poloviny – tzn. tak, jako kdyby bylo společně jmění manželů vypořádáno). Kromě výlučného majetku manžela proto může exekutor postihnout majetek, který si společně pořídíte během manželství nebo polovinu prostředků na Vašem bankovním účtu (v souladu s § 262b občanského soudního řádu se předpokládá, že i peněžní prostředky na Vašem účtu by při vypořádání náležely do společného jmění manželů – zde byste musela případně prokázat, že tomu tak není a ani z části se nejedná o prostředky spadající do SJM). Jinak platí, že exekutor nemůže postihnout Váš výlučný majetek (tj. majetek, který jste nabyla před manželstvím, nebo např. majetek, který jste získala darem či dědictvím), ani nařídit exekuci srážkami z Vaší mzdy. Pokud by exekutor přesto exekucí Váš výlučný majetek postihl, můžete se bránit návrhem na částečně zastavení exekuce. Chcete-li mít větší jistotu ochrany před dluhy manžela, můžete event. ještě zvážit uzavření předmanželské smlouvy a zveřejnit ji v Seznamu listin o manželském majetkovém režimu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.