Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jakým způsobem je možno co nejrychleji oficiálně darovat majetek a jaká kritéria musí splňovat listiny dokládající vlastnictví obdarovanou osobou? Stává se potom obdarovaný plnohodnotným vlastníkem tohoto majetku bez možnosti navrácení? Např. aby takový majetek poté nezabavil exekutor v řízení vůči darujícímu. Mockrát děkuji za odpověď, Radim.

ODPOVĚĎ:
Pokud se jedná o majetek movitý, není třeba darovací smlouva písemná a stačí takovou věc předat do sféry obdarovaného. Pokud se jedná o majetek nemovitý, musí být sepsána darovací smlouva v ní musí být vymezena osoba dárce, obdarovaného, specifikace nemovitosti v souladu se zápisem v katastru nemovitostí, prohlášení dárce, že daruje a obdarovaného, že dar přijímá. Podpisy na smlouvě musí být úředně ověřeny a společně s návrhem na vklad vloženy do katastru. Katastr vlastnické právo převede nejdříve po dvaceti dnech, dříve to nelze. Pokud je ale dárce už osobou, která má dluhy, tak se věřitelé můžou domáhat tzv. relativní neúčinnosti takového právního jednání a taková nemovitost, i když byla převedena na jinou osobu, bude i tak zpeněžena ve prospěch věřitelů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.