Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byl jsem dlouhodobě v nájmu objektu (garáže a pozemku) právnické osoby, které jsem podepsal souhlas se zpracováním osobních údajů. Tato, aniž by mne o tom zpravila, prodala objekt a část pozemku fyzické osobě. Právně jsem zůstal v nájmu dvou subjektů. Původní jediný nájemce, však předal bez mého vědomí, společně s dokumentací mé osobní údaje novému nabyvateli.

Jde zejména o mé rodné číslo, telefonní číslo a dále běžné kontaktní údaje jméno a adresu. Původní nájemce sdělil i novému nájemci, jak mezi námi byly vypořádány finanční náležitosti. Nový majitel všechny uvedené osobní údaje používá, aniž by mne o souhlas s jejich zpracováním požádal. Nedošlo v daném případě z jedné, druhé, či obou stran k porušení zákona o ochraně osobních údajů? Děkuji za odpověď. Jindřich

ODPOVĚĎ:
K porušení zákona v tomto případě nedošlo, jelikož zákon o ochraně osobních údajů v ust. § 5 předvídá možnost zpracování osobních údajů i bez souhlasu osoby, o jejíž údaje se jedná, a to jestliže je zpracování nezbytné pro plnění smlouvy, jejíž smluvní stranou je subjekt údajů.
Vzhledem k tomu, že s převodem vlastnického práva k věci (ve Vašem případě ke garáži a části pozemku) dochází automaticky (ze zákona) také k převodu nájmu (nikoliv k jeho zániku), je nezbytné, aby nový vlastník věci měl potřebné informace o nájemci, který užívání nemovitosti v jeho vlastnictví. Tedy předání Vámi uvedených osobních údajů v tomto případě není v rozporu se zákonem.
K porušení zákona by došlo za situace, kdy by byly předány údaje nadbytečné, např. fotografie.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.