Počet stránek ve webu: 43.399

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci založit web a dát ke stažení textově-obrazový PDF soubor s radami. V ČR existuje guru na danou oblast, ale dělá chyby, které by odborník neměl. Chci zmínit svou zákaznickou zkušenost s jeho chybami. Ne jako pomluvu, jeho odbornost uznám, ale jako inspiraci, že nikdo není dokonalý.

Jeho jméno chci použít v názvu materiálu: jak se vyvarovat chyb, které dělá i podnikatel XY. Je to právně ok, nehrozí mi nějaká pokuta? Je možné takto použít známá jména v materiálech či nadpisech článků? Jde mi o to, zmínit svoji zkušenost a použít veřejně známé jméno pro zatraktivnění nadpisu. PDF bude zdarma za e-mail. Ale pokud bych v budoucnu vymyslela placený produkt, na tyto e-maily bych zaslala nabídku. Děkuji. František

ODPOVĚĎ:
V první části své odpovědi zmíním ta ustanovení právních předpisů, která regulují použití jména jiné osoby, popř. zveřejňování informací o jiných osobách.
Dle § 184 trestního zákoníku se trestného činu pomluvy dopustí ten, kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu. Za spáchání tohoto trestného činu může být pachatel potrestán odnětím svobody až na jeden rok. Vyšší trestní sazba (trest odnětí svobody až na dvě léta nebo zákaz činnosti) hrozí pachateli, dopustí-li se trestného činu pomluvy prostřednictvím tisku, filmu, rozhlasu, televize, veřejně přístupné počítačové sítě (nebo jiného obdobně účinného způsobu).
Dle § 49/1 písm. a) a c) zákona o přestupcích se přestupku proti občanskému soužití dopustí ten, kdo jinému ublíží na cti tím, že ho urazí nebo vydá v posměch, nebo kdo úmyslně naruší občanské soužití nepravdivým obviněním z přestupku, schválnostmi nebo jiným hrubým jednáním.
Dle § 78/1 občanského zákoníku se může člověk, který byl dotčen zpochybněním svého práva ke jménu nebo který utrpěl újmu pro neoprávněný zásah do tohoto práva (zejména neoprávněným užitím jména) domáhat, aby bylo od neoprávněného zásahu upuštěno nebo aby byl odstraněn jeho následek.
Dle § 81/2 občanského zákoníku požívá ochrany rovněž vážnost člověka, čest, soukromí a jeho projevy osobní povahy. Člověk, jehož osobnost byla dotčena, má právo domáhat se toho, aby bylo od neoprávněného zásahu upuštěno nebo aby byl odstraněn jeho následek (§ 82/1 občanského zákoníku), takový člověk je oprávněn požadovat rovněž zadostiučinění (morální, zejména omluvu, či peněžité).
Pokud zamýšlený článek pojmete jako sdělení své zákaznické zkušenosti, popř. jako kritiku (v jejímž rámci nepřekročíte mantinely ochrany osobnosti dotyčného podnikatele), bude možné, abyste v článku uvedla rovněž podnikatelovo jméno. Bude-li tedy Váš článek koncipován věcně a konkrétně a bude (co do rozsahu a formy) přiměřený, mělo by být vše v pořádku (svým článkem budete toliko realizovat svobodu projevu).
Podstatnou roli při psaní článku bude hrát rovněž skutečnost, zda jste s dotyčným podnikatelem v soutěžním (konkurenčním) vztahu. Ze znění dotazu však usuzuji, že tomu tak spíše není.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 40/2009 Sb. , trestní zákoník
zákon č. 200/1990 Sb. , o přestupcích
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.