Počet stránek ve webu: 43.399

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

14.2.2016 TV Prima v pořadu Applikace, ve kterém představovala seznamovací aplikace, zveřejnila můj Facebook profil vč. moji fotografie, a to velmi viditelně. Bez mého vědomí a souhlasu. Je možné se nějak bránit? Pořad je dostupný on-line. Předem velice děkuji za radu a přeji příjemný den. Děkuji, Miloš.

ODPOVĚĎ:
Úvodem své odpovědi upozorním na ta ustanovení občanského zákoníku, která se na Váš případ vztahují.
Dle § 85 občanského zákoníku platí, že rozšiřovat podobu člověka je možné jen s jeho svolením. Svolí-li někdo k zobrazení své podoby za okolností, z nichž je zřejmé, že bude šířeno, platí, že svoluje i k jeho rozmnožování a rozšiřování obvyklým způsobem, jak je mohl vzhledem k okolnostem rozumně předpokládat.
Nikdo nesmí zasáhnout do soukromí jiného, nemá-li k tomu zákonný důvod. Zejména nelze bez svolení člověka narušit jeho soukromé prostory, sledovat jeho soukromý život nebo pořizovat o tom zvukový nebo obrazový záznam, využívat takové či jiné záznamy pořízené o soukromém životě člověka třetí osobou, nebo takové záznamy o jeho soukromém životě šířit (§ 86 občanského zákoníku).
Podobizna nebo zvukový či obrazový záznam se mohou bez svolení člověka pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též k vědeckému nebo uměleckému účelu a pro tiskové, rozhlasové, televizní nebo obdobné zpravodajství (§ 89 občanského zákoníku). Ani v takovém případě však nesmí být podobizna člověka využita nepřiměřeným způsobem v rozporu s oprávněnými zájmy člověka (§ 90 občanského zákoníku).
Otázkou zůstává, zda lze Vámi zmíněný televizní pořad označit za televizní zpravodajství (jak o něm hovoří shora citovaný § 89 občanského zákoníku). Za zpravodajství lze totiž obecně označit činnost, při níž je referováno o skutečnostech reálného světa. V tomto ohleduje dle mého názoru možné vykládat pojem zpravodajství šířeji, tzn. že za zpravodajství lze označit každý televizní pořad, jehož cílem je diváka zpravit o dění ve světě a společnosti (za zpravodajství tak nemusí být považovány pouze politické či sportovní události). Z tohoto důvodu lze uzavřít, že TV Prima využila při použití Vašeho facebookového profilu tzv. zpravodajskou licenci (dle § 89 občanského zákoníku), tzn. že pro přiměřené využití Vaší podobizny nepotřebovali autoři předmětného televizního pořadu Váš souhlas.
Na tomto místě zdůrazňuji, že předmětná problematika je do jisté míry sporná, tzn. že je možné se setkat i s odlišnými názory na rozsah výkladu pojmu "televizní zpravodajství". Je proto vhodné upozornit zároveň na § 82/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že člověk, jehož osobnost (např. jeho právo k podobizně) byla dotčena, má právo domáhat se toho, aby bylo od neoprávněného zásahu upuštěno nebo aby byl odstraněn jeho následek. Takto dotčený člověk je zároveň oprávněn požadovat morální (omluva) či peněžní satisfakci. Budete-li proto přesvědčen, že předmětný televizní pořad není televizním zpravodajstvím (a Vaše podobizna tudíž nebyla použita v rámci zpravodajské licence), budete se moci obrátit na TV Prima s uplatněním některého ze shora uvedených práv. Pro učinění tohoto kroku Vám doporučuji advokátní zastoupení:
www.advokatikomora.cz
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.