Počet stránek ve webu: 43.399

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rodiče jsou vlastníky pozemku v zahrádkářské koloni (2015) i (2015). Přístupovou cestu k jejich zahradě a dalším zahradám koupil náš soused 2011. Jedná se o jedinou přístupovou cestu k pozemkům, v katastru nemovitostí vedena jako ostatní komunikace. Žádná omezení vlastnického práva v katastru nemovitostí nejsou.

Soused nám ostatním co cestu užíváme, ztěžuje její užívání tím, že při vjezdu do ní umístil 2015 kovový sloupek 1-1,5 metru od kraje cesty, takže omezil prostor pro auto. Auto se do vymezeného prostoru vejde, ale jelikož se do této cesty odbočuje v pravém úhlu, není snadné na ni odbočit a vejít se vedle sloupku, širší auta mají velký problém. Dále vyhrožuje, že průchod zpoplatní. Je možné užívání přístupové cesty zpoplatnit? Je někde definována minimální šíře ostatní komunikace? Může vlastník ostatní komunikace umístit v prostoru sloupek znepříjemňující užívání komunikace? Pokud soused zamýšlí svou zahradu rozšířit o část ostatní komunikace (tím že posune plot o 1-2 metry a ostatní komunikace bude užší), je k tomu potřeba souhlasu sousedů nebo to může učinit bez našeho souhlasu? Jana

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Zpoplatnění užívání pozemní komunikace:
Dle znění dotazu předpokládám, že předmětná pozemní komunikace je účelovou komunikací. Dle § 7/1 zákona o pozemních komunikacích je účelová komunikace pozemní komunikace, která slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků. Vlastníkem účelové komunikace může být fyzická či právnická osoba (§ 9/1 zákona o pozemních komunikacích).
Každá pozemní komunikace (účelové komunikace nevyjímaje) podléhá tzv. obecnému užívání. Konkrétně dle § 19/1 zákona o pozemních komunikacích platí, že každý smí užívat pozemní komunikace bezplatně obvyklým způsobem a k účelům, ke kterým jsou určeny Uživatel se musí přizpůsobit stavebnímu stavu a dopravně technickému stavu dotčené pozemní komunikace.
Zpoplatnění užívání účelové komunikace (přestože je vlastněna fyzickou osobou) tudíž není možné; Váš soused je naopak povinen strpět bezplatné obecné užívání jím vlastněné účelové komunikace.
2/ Minimální šíře pozemní komunikace:
Účelové komunikace představují jakousi zbytkovou kategorii pozemních komunikací (vedle dálnic, silnic a místních komunikací), do které spadají jak asfaltové pozemní komunikace, tak např. obyčejné polní cesty. Z tohoto důvodu nejsou minimální rozměry účelových komunikací zakotveny.
3/ Umístění sloupku:
Dle § 7/1 zákona o pozemních komunikacích může příslušný silniční správní úřad na žádost vlastníka účelové komunikace a po projednání s příslušným orgánem Policie ČR upravit nebo omezit veřejný přístup na účelovou komunikaci, pokud je to nezbytně nutné k ochraně oprávněných zájmů tohoto vlastníka.
Jakékoli svévolné omezení obecného užívání účelové komunikace je tudíž nepřípustné. V tomto ohledu Vám, resp. Vašim rodičům, doporučuji kontaktovat místně příslušný silniční správní úřad (kterým je obecní úřad obce s rozšířenou působností) a o počínání souseda ho informovat (přičemž Vaši rodiče se zde mohou zároveň domáhat zjednání nápravy).
Pokud by se soused bránil argumentem o výkonu svého vlastnického práva, bylo by možné odpovědět poukazem na § 8 občanského zákoníku, dle něhož platí, že zjevné zneužití práva (tedy i vlastnického práva) nepožívá právní ochrany.
4/ Posun plotu:
Pokud by se soused rozhodl rozšířit svou zahradu posunem plotu, je vhodné vědět, že k výstavbě oplocení je v zásadě zapotřebí přivolení stavebního úřadu. Konkrétně je dle § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 14 stavebního zákona nutné získat územní souhlas (s umístěním stavby).
Pro vydání územního souhlasu je dle § 96/3 písm. d) stavebního zákona zapotřebí, aby žadatel předložil písemné souhlasy vlastníků sousedních pozemků. Pokud by se sousedovi nepodařilo získat souhlasy ostatních sousedů s posunem jeho plotu (což předpokládám), byl by nucen zahájit v této věci územní řízení o vydání územního rozhodnutí (v jehož rámci by mohli ostatní sousedé vznášet námitky, popř. se proti vydanému územnímu rozhodnutí i odvolat).
Posune-li soused svůj plot bez příslušného přivolení stavebního úřadu, lze Vašim rodičům doporučit iniciovat u místně příslušného stavebního úřadu zahájení řízení o nařízení odstranění stavby (dle § 129 stavebního zákona).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.