Počet stránek ve webu: 43.399

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vedle našeho domu užíváme obecní pozemek od r. 1985, jednak k našemu prospěchu, jako zahrádku, a na druhou stranu jsme ho udržovali na naše náklady. 2013 jsme s obcí uzavřeli smlouvu o pronájmu, neboť v té době neměla zájem o prodej. Nyní se ukázalo, že tato smlouva je neplatná, protože tento záměr nebyl na 15 dní uveřejněn.

Nyní nové vedení obce je ochotno pozemek prodat, přihlásil se ovšem i další zájemce. Obec tvrdí, že nemáme předkupní právo, a že bude rozhodnuto obálkovou metodou. V případě, že zájemce nabídne více, velmi by nám znemožnil přístup ke šťítové zdi (zateplení) a provedení izolace ke sklepu. Jedná se podnikatele, se kterým se velmi obtížně komunikuje. Jak můžeme my nebo obec postupovat, aby nám pozemek dále zůstal. O další pronájem obec nemá zájem. Obec by nám ráda vyhověla, ale má také obavu, aby jejich rozhodnutí nebylo napadnutelné. Jedná se o katastr XX (JC), dům katasr. č. 1, pozemek 1/1 (chceme odkoupit pouze část cca 119 m2). Děkuji Miroslav

ODPOVĚĎ:
Obec je povinna nakládat s obecním majetkem dle určitých pravidel, která jsou zakotvena v zákoně o obcích (č. 128/2000 Sb.).
Dle ust. § 38 odst. 1 zákona o obcích majetek obce musí být využíván účelně a hospodárně v souladu s jejími zájmy a úkoly vyplývajícími ze zákonem vymezené působnosti. Obec je povinna pečovat o zachování a rozvoj svého majetku.
Záměr na prodej pozemku je obec povinna zveřejnit po dobu nejméně 15 dnů na úřední desce tak, aby se k němu mohli zájemci vyjádřit a předložit své nabídky.
Užíváním pozemku nevzniká předkupní právo k němu pro případ prodeje takového pozemku, ať už je tento pozemek užíván po krátkou dobu nebo po dobu více než 30 let tak, jak se stalo u Vás.
Obec, přestože má zájem přenechat tento pozemek Vám, musí dodržet závazná pravidla daná zákonem o obcích a umožnit dalším osobám podat nabídku na odkup takového pozemku.
Obec může také stanovit (oprávněné) podmínky týkající se prodeje pozemku. Doporučuji Vám zjistit, zda tyto další případné podmínky byly stanoveny či nikoliv.
Určitě podejte nabídku na odkup pozemku a použijte i argumentaci potřebného přístupu k zateplení a izolaci sklepu.
Ovšem zda budete se svou nabídkou úspěšní závisí do značné míry i na nabídce daného podnikatele.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.