Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Matce bylo 3.12.2014 Usnesením soudu schváleno zastoupení členem domácnosti, a to jejím manželem (mým otcem), kdy mohl však jednat pouze v „obvyklých záležitostech, jak to odpovídá životním poměrům zastoupeného (§52 odst. 1,2 o. z.) “. Česká pošta mu ale odmítla vyplatit manželčiny důchody, s tím odůvodněním že toto Usnesení nestačí.

Bohužel tento stav trvá poslední 3 roky, kdy matka si však pro svou nemoc (Alzheimerovu chorobu) důchod už nikdy nevyzvedne, ale její důchod by většinově pokryl její péči ve zdravotnickém zařízení, kde je umístěna. (Toto zařízení platil ze svého důchodu její manžel, ten však nedávno zemřel a nyní musíme toto zařízení každý měsíc platit s mým manželem, máme však ještě 3 nezletilé děti.) Je tedy možné požádat soud o nové schválení zastoupení členem domácnosti, s tím dodatkem, že by bylo požadováno, aby byl její dosud nevybraný a veškerý následující důchod převeden buď na osobní účet nového zástupce, tedy mně, nebo příp. rovnou do zdravotnického zařízení? Nebo, jaký postup je potřeba, aby tento náš požadavek naplněn (získání jejího důchodu)? Děkuji. Zdenka

ODPOVĚĎ:
ve Vámi popsaném případě přicházejí v úvahu v zásadě dvě varianty řešení:
1/ Soukromoprávní varianta:
Můžete se obrátit na soud s návrhem na ustanovení zastoupení členem domácnosti (§ 49 a násl. občanského zákoníku).
Pro snazší zastupování Vaší matky se však jeví jako vhodnější omezení Vaší matky ve svéprávnosti (§ 55 a násl. občanského zákoníku), přičemž byste se stala její opatrovnicí (§ 62 občanského zákoníku). Rozsah Vašich oprávnění by ve svém rozhodnutí stanovil soud, Vaše oprávnění by se mohla samozřejmě vztahovat rovněž na nakládání s finančními prostředky (resp. příjem dávek důchodového pojištění).
2/ Veřejnoprávní varianta:
Český právní řád pamatuje výslovně na situace, kdy příjemce dávek důchodového pojištění (zde Vaše matka) není ze zdravotních důvodů schopen tyto dávky přebírat.
Konkrétně dle § 118/3 zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení platí, že obecní úřad ustanoví tzv. zvláštního příjemce dávek důchodového pojištění s jeho souhlasem v případech, kdy oprávněný (zde Vaše matka) nemůže výplatu dávek důchodového pojištění přijímat (nejčastěji ze zdravotních důvodů). Odůvodňuje-li to zdravotní stav oprávněného, není jeho souhlas s ustanovením zvláštního příjemce vyžadován (což by mohlo být splněno rovněž v případě Vaší matky).
Zvláštní příjemce je povinen použít dávku důchodového pojištění pouze ve prospěch oprávněného.
Zvláštní příjemce dávek důchodového pojištění je ustanovován příslušným obecním úřadem (§ 10/1 a § 118/1 písm. a) zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení), který rovněž dohlíží, jak jím ustanovený zvláštní příjemce plní stanovené povinnosti (a může zvláštního příjemce případně z jeho funkce odvolat).
Praktické informace k ustanovení zvláštního příjemce dávek důchodového pojištění naleznete zpravidla na webových stránkách příslušných obecních úřadů obcí s rozšířenou působností, např. zde:
http://www.brno-stred.cz/ustanoveni-zvlastniho-prijemce-duchodu
Ve Vámi popsaném případě se Vaše ustanovení zvláštním příjemcem dávek důchodového pojištění jeví jako vhodnější, neboť a/ lze předpokládat, že obecní úřad tuto věc vyřídí rychleji, než soud a b/ se jedná o speciální institut pro účely výplaty dávek důchodového pojištění (k dalším nedorozuměním na poště by proto již nemělo docházet).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 582/1991 Sb. , o organizaci a provádění sociálního zabezpečení
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.