Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Formou letních brigád jsem pracoval u jednoho zaměstnavatele více let. Mezi roky 2015 a 2016 jedna dnes (29.08.2016) už tedy bývalá kolegyně vedoucí řekla, že jsem ji měl loni (2017) (2015) (2015) šikanovat, terorizovat, nehorázně po ní řvát atd. Nic z toho samozřejmě není pravda. Bohužel celá tato pomluva se nese celou firmou.

Je nějaká možnost se proti tomuto nařčení bránit a "očistit" své jméno? Popřípadě jak postupovat? Děkuji, Eduard.

ODPOVĚĎ:
v tomto ohledu se nabízejí v zásadě dvě varianty řešení:
1/ Soukromoprávní varianta:
Dle § 81 občanského zákoníku požívá ochrany osobnost člověka, mimo jiné tedy i jeho vážnost a čest. Člověk, jehož osobnost (tedy např. vážnost či čest) byla dotčena, má právo domáhat se toho, aby bylo od neoprávněného zásahu upuštěno nebo aby byl odstraněn jeho následek (§ 82/1 občanského zákoníku).
Nebude-li možné se s Vaší bývalou kolegyní dohodnout na odčinění nemajetkové újmy, kterou Vám způsobila (např. ve formě písemné omluvy), nezbude Vám, než se v této věci obrátit s žalobou na soud (v níž se budete domáhat např. právě písemné omluvy).
Není rovněž vyloučeno, abyste se po bývalé kolegyni domáhal finančního zadostiučinění. Dle § 2956 občanského zákoníku totiž platí, že vznikne-li škůdci povinnost odčinit člověku újmu na jeho přirozeném právu (např. tedy na právu na ochranu osobnosti), nahradí škodu i nemajetkovou újmu, kterou tím způsobil; jako nemajetkovou újmu odčiní i způsobené duševní útrapy. S ohledem na poměrně zanedbatelný rozsah následků narušení Vašich osobnostních práv (tyto následky se totiž omezují prakticky pouze na interní poměry jediné firmy) se však domnívám, že požadavek finančního zadostiučinění by nebyl přiměřený (to však ponechávám samozřejmě na Vašem zvážení).
Rozhodnete-li se řešit věc soudní cestou, doporučuji Vám využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
V případném soudním sporu bude zapotřebí, abyste veškerá svá tvrzení řádně prokázal. Tato skutečnost se může ukázat problematickou v situaci, budou-li proti sobě stát Vaše tvrzení a zcela protichůdná tvrzení Vaší bývalé kolegyně.
2/ Trestněprávní varianta:
Dle § 184/1 trestního zákoníku se trestného činu pomluvy dopustí ten, kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu. Za spáchání tohoto trestného činu může být uložen trest odnětí svobody až na jeden rok.
S ohledem na rozsah následků nepravdivých informací, které o Vás bývalá kolegyně rozšířila, se nicméně domnívám, že podání trestního oznámení není namístě (neboť tento skutek nedosahuje takové intenzity, aby bylo možné jej kvalifikovat jako trestný čin).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 40/2009 Sb. , trestní zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.