Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Když je soudem dán opatrovník obec a daná osoba se chce oženit, jak postupovat a jak zrušit opatrovnictví obce. Může převzít opatrovnictví nad nesvéprávnou osobou manželka? Mohu poprosit o radu. Děkuji Alena.

ODPOVĚĎ:
Nemožnost uzavřít manželství není automatickým důsledkem omezení svéprávnosti. O takovém omezení - zákazu uzavřít manželství - by musel soud výslovně rozhodnout v rámci výroku o omezení svéprávnosti. Doporučuji tedy nejprve prostudovat rozsudek, na základě kterého byla svéprávnost dané osoby omezena. Pokud v rozhodnutí soudu není výslovně uvedeno, že se omezení svéprávnosti vztahuje i na možnost uzavření manželství, pak daná osoba může uzavřít manželství i bez souhlasu opatrovníka.
Jestliže je možnost uzavřít manželství rozhodnutím soudu omezena, může daná osoba podat k sodu návrh na zúžení omezení svéprávnosti, tzn. aby soud dané osobě vrátil svéprávnost v rozsahu uzavírání manželství. Současně také může uvést, že navrhuje, aby došlo ke změně opatrovníka tak, aby sud jmenoval novým opatrovníkem (budoucí) manželku. Pokud si daná osoba netroufá sepsat takový návrh sama, mohou jí se sepsáním návrhu pomoci například pracovníci občanských poraden či oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství. Je zapotřebí počítat s tím, že v takovém případě bude soud zkoumat, zda je daná osoba schopná pochopit právní důsledky manželství (společné jmění manželů, vyživovací povinnost, dědictví apod.). Za tímto účelem soud pravděpodobně nařídí zpracování znaleckého posudku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.