Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj otec (83 let) zakopl dne 10.10.2012 na parkovišti cestou k autu o vyvýšený ostrůvek, který tam zůstal po odstraněné dopravní značce. Ostrůvek nebyl nijak označen (dnes je již natřen žlutou barvou). Utrpěl zlomeninu čéšky v koleni a zlomeninu v lokti. Koleno mu bylo operováno a hospitalizace trvala 9 dnů. Stále je ještě v léčení.

Prosím o radu jakým způsobem a kdy je možno uplatnit náhradu škody na zdraví. Parkoviště je v majetku města. Děkuji, Eleonora

ODPOVĚĎ:
Stát (město) v občanskoprávních sporech, jakými je i uplatnění náhrady škody na zdraví, vystupuje jako právnická osoba ve smyslu § 21 občanského zákoníku.
Vaše žádost o náhradu škody na zdraví by měla být adresována městskému úřadu, případně pokud víte, že má Vaše město samostatné právní oddělení, je vhodné Vaši žádost adresovat jemu. Žádost Vašeho otce by měla obsahovat: jeho jméno a příjmení, datum narození a bydliště případně další kontaktní údaje (telefon, e-mailovou adresu na Vás a podobně), dále by měla obsahovat vylíčení, jak se celá událost stala, bylo by vhodné uvést, kdy se úraz stal, přesnou adresu místa (nebo GPS pozici místa), a dále že nebyl ostrůvek nijak označen – vhodné by kdybyste měla fotografii z té doby (nebo aktuální fotografii již žlutě označeného ostrůvku), případně například zprávu z technických služeb, kdy bylo realizováno označení ostrůvku reflexní barvou. Pokud nic takového neseženete, budete si muset vystačit s Vaším svědectvím (předpokládám, že jste byla u toho). Přílohou k této žádosti by samozřejmě měly být i kopie lékařských zpráv.
Níže uvádím pro ilustraci stránky Technické správy komunikací hl. m. Prahy, na nichž jsou vedeny požadavky: http://www.tsk-praha.cz/wps/portal/tsk/web/jak-si-zaridit/nahrada-skody-uraz/!ut/p/c5/jY6xDsIgGIQfib8UCIyAQmljITFq7UIYTNPEtg7G55fG2erddPlyuUM9yp7TaxzSc1zmdEcd6lkMgu4Lz7Hlpt6BOxyJCfRcWoszv7IoWqpCYwvwhmhwzgghZVUCpv-04Ysk_Ghf1rcsEh20UIUEIIqCk6HWvPE5kQ_ferfyjf22WqYbekynDsYwvAEHJEPp/dl3/d3/L2dBISEvZ0FB .
Ohledně Vašeho druhého dotazu, kdy je možné náhradu škody na zdraví uplatnit. Ve smyslu § 106 odstavec 1 občanského zákoníku, se právo na náhradu škody promlčí za dva roky ode dne, kdy se poškozený dozví o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá. Promlčecí doba tedy začala běžet dne 10.10.2012 a skončí 10.10.2014. Váš otec může uplatnit svůj nárok už nyní, pokud ale léčba stále probíhá, navrhovala bych počkat na případné další lékařské zprávy, kdyby se o průběh léčby Vašeho otce zkomplikoval a podobně.
Nad rámec Vašeho dotazu si dovolím navrhnout, abyste celou záležitost řešila Vy (na základě plné moci) místo Vašeho otce. Plná moc je dostupná na stránkách http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/default.
Na závěr bych ráda upozornila, že podobným způsobem lze řešit i škodu na zdraví při uklouznutí na sněhu apod.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.