Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Měl bych na Vás dotaz ohledně pořádání střeleckých závodů ze vzduchovek. Jsme parta zhruba 30 nadšenců, kteří se jednou měsíčně schází v bývalém vojenském prostoru Milovice a tam střílí závod (HFT střelba) na kovové sklopné cíle.

Místo je volně přístupné pro veřejnost, není nikterak ohrazeno ani označeno, jsou tam normální lesní cesty, po kterých může kdokoliv chodit. Je to bývalá střelnice, která je však už dnes zrušena. Současný majitel pozemku o nás ví, a máme to od něj povolené, avšak střílíme i mimo střelnici, v lese, kde už jeho pozemek není (bude zřejmě lesů ČR, ale nejsem si jist). Já tuto akci svolávám, zvu na ni ostatní střelce, a víceméně ji organizuju. I když je vše na bázi amatérismu a dobrovolnosti, přece jen musí být někdo, kdo vše okolo tohoto závodu zařídí (organizátor). Pokud by se náhodou přihodila nějaká nešťastná událost, došlo ke zranění oka apod. - tedy někdo někoho postřelil, kdo za to ponese odpovědnost? Dotyčný střelec, nebo i já jako neoficiální organizátor, i když nejsem nikde formálně a oficiálně uváděný jako pořadatel? Střílíme ze vzduchovek kategorie D do 16J, které jsou volně prodejné od 18ti let. Děkuji, Jakub

ODPOVĚĎ:
Odpovědnost za újmu na zdraví primárně ponese škůdce, tedy ten, jehož činností došlo k újmě na zdraví.
O Vaší odpovědnosti lze uvažovat v rovině spoluzavinění. Jelikož zajištěním areálu, zorganizováním akce apod. je v příčinné souvislosti s případným zraněním, protože jej umožnilo. Společná odpovědnost škůdců není dána pouze tehdy pokud se na újmě na zdraví přímo podílí, ale i tehdy, pokud jednání jednoho vytvořilo podmínky při nichž mohlo k újmě na zdraví dojít.
Přitěžující okolností pro Vás by bylo i obecné povědomí o tom, že při tomto sportu může ke zranění dojít. Stejně jako o Vašem spolupodílu na případné újmě na zdraví, lze uvažovat i o spolupodílu vlastníka areálu.
To, že nejste pořadatel oficiálně, neznamená, že tato skutečnost nebude zjištěna v rámci šetření (svědecké výpovědi); prvotním orgánem činným v šetření by byla pravděpodobně policie ČR.
Co bylo výše uvedeno pro újmu na zdraví platí i pro škodu na majetku či životním prostředí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.