Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás ve věci neoprávněné žádosti ze strany ČKP na úhradu pojistného za vozidlo, jež jsem nevlastnil. Vzhledem k tomu, že mne ČKP neoprávněně obtěžuje již poněkolikáté s různými požadavky, mám zájem na nich požadovat náhradu nákladů s tím spojených. Poslední případ, který bych rád řešil se týkal požadavku na úhradu pojištění za vozidlo, jež jsem nikdy nevlastnil.

Musel jsem na Magistrátu hlavního města Prahy získat potvrzení, že jsem vlastníkem vozidla nebyl, což mne stálo čas a finanční prostředky. Vzhledem ke skutečnosti, že nemám na podobnou agendu čas, pověřil jsem zástupce, jemuž jsem náhradou poskytl finanční plnění. Mám zájem po ČKP požadovat náklady jak na zástupce v dané věci, tak za správní poplatek, tak za svůj čas, který jsem tomu musel věnovat? Jak mám v této věci postupovat? Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
ČKP je právnická osoba zapsaná v obchodním rejstříku, zřízená zákonem a prezentující se jako profesní organizace pojistitelů.
Není organizační složkou ani orgánem státu, proto s jakýmikoliv žádostmi o náhradu vzniklé škody se musíte obrátit přímo na ČKP, případně na soud prostřednictvím žaloby na náhradu škody.
Nad ČKP vykonává dohled Česká národní banka ČNB (§ 25 zákona č. 168/1999 Sb.), se svou stížností se můžete obrátit i na tuto instituci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.