Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Společně s manželem jsme pronajímali na základě nájemní smlouvy byt dvěma osobám - muž a žena, nejsou manželé, ve smlouvě o pronájmu figurovali jako společní nájemci bytu. Po skončení nájmu nám předali byt poněkud zdevastovaný, cena oprav činí asi 15.000 Kč. Tento závazek oba uznali - podepsali předávací protokol s výčtem poškození pronajatého bytu.

Dobrovolně nám ovšem škodu uhradit nechtějí. (Opravy jsou již provedené, k dispozici jsou námi zaplacené faktury). Máme celý závazek soudně vymáhat pouze na jednom z našich bývalých nájemníků, nebo máme podat soudní žalobu na každého zvlášť a vymáhat po každém polovinu částky, nebo máme podat na oba společnou žalobu (lze podat žalobu na více osob současně?)? Předpokládám, že strana žalující může být pouze jeden z nás (manželů), v zastoupení obou. Děkuji, Karolína

ODPOVĚĎ:
Doporučuji podat jednu žalobu na oba dlužníky, jelikož jsou solidárními dlužníky, tedy oba odpovídají do plné výše dluhu a vůči sobě pak mají nárok na poměrné vypořádání. Znamená to, že se můžete hojit na jednom z nich (pokud by např. jeden z nich byl nedohledatelný nebo neměl žádný majetek) a ten, kdo Vám škodu uhradí pak může vymáhat náhradu škody po druhém.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.